0 заболели в Пловдив към момента, чакат се резултатите на 18 проби

От Инфекциозна клиника оповестиха критериите, по които ще бъдат разпределяни пациенти със съмнение за коронавирус

Две са свободните легла в Инфекциозна клиника, чакат се резултатите от 18 проби, към момента 0 са доказаните случаи на коронавирус в Пловдив. Това са цифрите, актуални за града под тепетата към този момент, стана ясно на първата излъчвана онлайн пресконференция на Областния кризисен щаб, председателстван от областния управител Дани Каназирева, предаде репортер на DCnews.bg.

Инфекциозна клиника разполага с отделен блок, обособен за изолация на хора със съмнения за коронавирус, там в момента има само 2 свободни легла. Свободни легла, обаче, има в останалите отделения; до дни се очаква и разкриването на 30 нови такива, постъпили специално за целта като дарение. Що се отнася до хората, то те биват разделяни на три групи:

Към първата група спадат пациенти, които нямат симптоми, но имат притеснения; както и такива, които са препратени от лични лекари, но нямат симптоми на коронавирус. Те ще бъдат насочвани за домашна карантина, без да им се правят изследвания.

Към втората група спадат хора, които проявяват симптоми на болестта. Те ще бъдат преглеждани и на място ще се решава дали да бъдат хоспитализирани, или да бъдат изпратени за наблюдение под домашна карантина с условието, че ако състоянието им се усложни, то те ще бъдат върнати обратно в Инфекциозна клиника.

Третата група пациенти ще бъдат приемани и настаняван веднага. Това именно са хората, които са проявили симптоми и са в тежко състояние.

Към момента в Пловдив няма регистриран случай на коронавирус, а 18 проби чакат своите резултати; срокът за получаването им е минимум 24 часа.

Областният кризисен щаб също така е взел решение във всяка една болница и ДКЦ да се обособят помещения, в които – при съмнение, пациентите да бъдат отделяни от останалите и да бъдат консултирани с инфекционист. Ще бъде създаден и постоянно действащ Медицински щаб, който ще отговаря за организацията на легловата база, графика на заетост на леглата, апаратура и всичко свързано с приемането на пациенти. Той ще е към областния управител и Областния кризисен щаб и ще заседава ежедневно, а решенията , които ще взима ще се спускат за изпълнение към съответните здравни и общински институции. За информация на пловдивчани в състава му влизат: председател д-р Сийка Димчева от РЗИ и членове –директорите на Военна болница, УМБАЛ „Свети Георги“, УМБАЛ „Пловдив“, Бърза помощ, д-р Георги Кръстев –секретар на Районната лекарска колегия и проф. Илиан Дойков, който ще представлява частните болници.

Областният уравител Дани Каназирева заяви още, че РЗИ и МВР се уведомяват за всички хора, които се завръщат от чужбина и представляват потенциален риск за останалите.

Подобни статии

Top