Обичате сладко? Ето какво издава това за личността ви - DC news

Обичате сладко? Ето какво издава това за личността ви

Хората, които обичат сладки храни буквално имат „по-сладък“ характер,

установява ново психологическо проучване. Услужливите хора, които полагат доброволен труд, предпочитат сладки храни, а на психологическите тестове показват високо равнище на личностната черта сговорчивост.

„Нашите резултати показват, че има реална връзка между сладките вкусове и просоциалното поведение“ – казва проф. Майкъл Робинсън, един от авторите на изследването.

Участниците в изследването е трябвало да опитват различни на вкус храни и да отговарят на въпроси, свързани с възгледите им за храната и характера.

„Изследвахме дали метафорите, които свързват вкусовите предпочитания с просоциалните преживявания, могат да се използват, за да хвърлят светлина върху реалните личностни черти и поведение. – казва д-р Браян Мейър, първият автор на изследването. – Учудващо е, че услужливите и дружелюбни хора са смятани за „сладки“, тъй като вкусът изглежда няма много общо с характера и поведението. И все пак, последните психологически теории за въплътената метафора ни водят до хипотезата, че безобидните метафори, които използваме всеки ден, могат да се използват за извличане на нови познания за личността и поведението.“

Авторите уточняват, че в изследването е изолиран фактора на настроението, тъй че резултатите не могат да бъдат обяснени с това, че след като ядат сладко, хората се чувстват по-доволни и щастливи. Те обаче предупреждават, че резултатите от проучването им може да не са важат за всички култури.

Източник: obekti.bg

Подобни статии

Top