Областна администрация с предложение за казуса със спрения канал в Кричим

Идеята е да се подаде заявление в Басейнова дирекция за пускане на канала до решаване на проблема

„Готови сме да съдействаме с каквото можем, но от тук нататък Община Кричим трябва да вземе решение как да процедира, защото тя е собственик на напоителния канал“. Това заяви областният управител Дани Каназирева пред жителите на града, които с подписка настояват спреният канал да бъде пуснат, за да напояват личните си стопанства.

На срещата с гражданите присъстваха и кметът на общината Атанас Калчев, представители на Общинския съвет, експерти от областна администрация, директорите на Басейнова дирекция и Напоителни системи,  които предложиха вариантите за решаване на проблема.

Според Каназирева каналът съществува от  80 години с множество въпросителни и няма как гражданите да носят отговорност за действията или бездействията на институциите далеч назад в годините.

Експертите предложиха на община Кричим да подаде заявление в Басейнова дирекция за пускане на канала, докато се реши изцяло проблемът. Другата предложена  опция е гражданите да учредят сдружение и като юридическо лице да подадат заявление за водовземане в Басейнова дирекция, при което общината, респективно ОбС,  трябва да им предостави правото на ползване върху канала.

Кметът обаче обясни, че предстои асфалтиране на улиците по европроект, което ще наложи да бъде прекъснато захранването от канала с вода за напояване на имотите  на хората, живеещи в тези участъци. Това предизвика отново недоволството на част от присъстващите. Те настояват за цялостно решение на проблема.

1 2

Подобни статии

Top