Коя мярка как ще важи! Областна управа отговаря на Община Пловдив

Не е необходимо да се създава напрежение сред гражданите, призовават от екипа на Дани Каназирева

Уведомителни писма и копие от решението на Областния кризисен щаб с изходящ № РД-35-93#5 е изпратено днес до всички общински администрации, включително и до Община Пловдив.

В случая забавянето е от наша страна, но то е единствено, поради факта, че самото извънредно заседание на Щаба бе вчера следобед , протоколирането на решенията и самата процедура стана буквално в края на работния ден„, обясниха от Областна администрация. По рано днес от Общината пуснаха списък с мерки, някои от които чувствително противоречат на вече обявените от областния управител Дани Каназирева на брифинг вчера. Официално разпространеният от пресцентъра на кмета на Пловдив бе: „До момента в Община Пловдив не е постъпило официално уведомление и информация за допълнително въведени противоепидемични мерки от Областния оперативен щаб. Единствено писмо, в което се изисква от общините да информират Областния щаб за предстоящи масови мероприятия. В момента Общинският кризисен щаб се придържа стриктно към указания на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от вчера. Тя дава възможност на кметовете на общини да издават заповеди за прилагането на въведените мерки в рамките на техните правомощия.“

От областна управа отговориха по следния начин:

„Взетите решения не противоречат по никакъв начин на заповедта на здравния министър. Припомням, че в точка 12 от нея се казва: Всички областни щабове, кметства и областни администрации, в рамките  на функционалната си компетентност и при максимално използване на контролните си правомощия и административен капацитет да създадат необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки на територията на страната, като да ВЪВЕЖДАТ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕЧНИ МЕРКИ, В СЛУЧАИ НА НЕОБХОДИМОСТ, ПРИ ОТЧИТАНЕ НА КОНКРЕТНАТА СПЕЦИФИКА И ДАННИ ЗА ОБЛАСТИТЕ, КОИТО РЪКОВОДЯТ И НАБЛЮДАВАТ.

Припомням, че вчера на видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки. Премиерът даде разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия според конкретната ситуация.

Цялата информация е публикувани и на сайта на областна администрация.

Не е необходимо да се създава напрежение сред гражданите, решенията на Областния щаб са продиктувани от усложнената епидемична обстановка и имат за цел единствено ограничаване разпространението на епидемията от коронавирус.

Подобни статии

Top