Областната комисия по безопасност на движението с мерки преди началото на учебната година

Ето какви са мерките за безопасност на ученици и деца

Всички 17 общини в Пловдивска област и ОД на МВР са предоставили подробна информация за обезопасяване на училищата преди първия учебен ден, както и на детските градини, според изисканите от Областна администрация доклади, съобщи зам.-областният управител Даниела Николова. Тя проведе днес среща с областния съвет по безопасност на движението. В него се включиха представители на общини, Държавната агенция по безопасност на движението /ДАБД/, ОД на МВР, БЧК, Пътно управление, РЗИ, Окръжна прокуратура, Районната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението /РДПБЗН/

Според докладите районите около училищата и детските градини са обезопасени, така както е изискала областната управа. Поставени са пътни знаци, освежени са пътните маркировки, светлинната сигнализация е в изправност, направени са предпазни ограждения, така че децата да не изскачат внезапно на улиците, обезопасени са входовете на учебните и детски заведения, направена е връзка директорите, с цел подобряване безопасността на движението.

От ДАБД отправиха конкретни препоръки

От ДАБД отправиха конкретни препоръки към общините и областните комисии по отношение на видимост, растителност и знаци. От агенцията посъветваха там, където има пешеходни пътеки,  осветлението да е насочено към тях,  да се осветят добре и училищните дворове. Да се забрани паркираните пред училищата, а преградните съоръжения да са направени така, че действително да не се допусне внезапно изскачане на платното от децата, а движението да е насочено само към вход-изход. От ДАБД препоръчаха също да се обърне внимание създадени ли са условия, за да могат децата са пресичат правилно до спирките на градския транспорт. Посъветваха също така да се обсъдят мерки да подобряване на вело- и пешеходното движение, тъй като по отношение на пътния травматизъм в Пловдив има ръст на ПТП с велосипедисти и пешеходци.

Даниела Николова съобщи, че Областна администрация ще се включи в инициативата „Един ден без жертви“, която е по повод „Европейски дни на мобилността“. От своя страна областният управител Ангел Стоев ще участва в обучение по безопасност на движението в пловдивско училище. Николова призова и общините да се включат в тази инициатива.

Подобни статии

Top