Областният управител поканил Гроздан Караджов в Пловдив заради казуса с 12-те върнати ПУП-а - DC news

Областният управител поканил Гроздан Караджов в Пловдив заради казуса с 12-те върнати ПУП-а

Вицепремиерът подготвял ново писмо до общината, според което се допускат промени в ПУП от ОбС, въпреки че ОУП няма екологична оценка от РИОСВ

„Казусът със строителството в Пловдив и решението ми като областен управител да върна 12 гласувания на Общинския съвет за допускане на ПУП има развитие“. Това посочва областният управител на Пловдив Йордан Иванов в профила си във Фейсбук.

Той пояснява, че след като вицепремиерът Гроздан Караджов е подписал писмо, според което, докато проектът на изменение на Общия устройствен план на Пловдив няма екологична оценка, не следва да се допускат промени в ПУП от Общинския съвет, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е подготвено ново писмо, но в обратния дух.

„В първия случай запитването към МРРБ бе от общинските съветници от “Демократична България”, а във втория то е от представители на община Пловдив. Под втория отговор стои подпис на зам.-министър, но все още не е оповестен“, обяснява Иванов и допълва:

„Не зная какво стои зад новото становище, но разговарях с вицепремиера Гроздан Караджов, поканих го в Пловдив във вторник и очаквам да дойде.“

По думите на Иванов в понеделник е предвидена работна среща в Министерството на околната среда и водите с представители на Община Пловдив. Тя е поискана от него още преди две седмици, с идеята да подпомогне общината най-после да се справи с подготвянето на екологична оценка на изменението на Общия устройствен план (ОУП).

„Засега явно не се справя, след като РИОСВ два пъти връща документите със забележки и за преработка. Казус с допускане на ПУП от Общинския съвет изобщо нямаше да съществува, нито щеше да има нужда от писма от МРРБ, ако община Пловдив си беше свършила добре и навреме работата. Нямаше да има нужда и да връщам решения на Общинския съвет за допускане на ПУП – което направих, защото се притеснявам от неспазване на правни норми. Особено ако неспазването им рискува да подкопае правната сигурност на инвестиции и на общината, и на частни фирми, и на граждани“, подчертава още областният управител.

„Лъжа е, че областният управител или който и да било “спира развитието на Пловдив” – нищо не е спряно – нито една инвестиция и ничия работа не е в риск. Спрени са единствено въпросните 12 допуснати промени в ПУП. Към момента, в който върнах решенията на Общинския съвет, бях уведомен само за едно становище на МРРБ по казуса.

Още по-голяма лъжа е, че несъществуващото „спиране на развитието“ било защото Пловдив бил „гербаджийска община“. Така не я наричам аз, така я нарича представител на бизнеса, който си изпуска нервите и незнайно защо му се привиждат избори. Пловдив не е „гербаджийски“, а е на всички пловдивчани. А интересът на пловдивчани е Пловдив да е град, в който се цени върховенството на правото и правилата, а не върховенството на най-кресливия. Това се опитвам да правя аз и от протести не се притеснявам, още по-малко от раздяла с постове. Притеснявам се от неспазването на правилата от институции, призвани да ги защитават.

В момента, в който общинската администрация в Пловдив и експертите си свършат работата, нови ПУП могат да продължат да се приемат съвсем безспорно. А инвестициите – и на бизнеса, и на гражданите, и на самата община, няма да са поставени под риск.

Областният управител не може да свърши работата на местната власт. Може да търси диалог за съвместни решения на проблеми. Това и правя. Поех ангажимент, че когато общината напише нова екологична оценка на ОУП – надявам се да е скоро – РИОСВ ще я разгледа в рамките на 1 работна седмица“, допълва Иванов.

Снимка: Фейсбук/Йордан Иванов

Подобни статии

Top