Областният управител ревизира четири договора за почистване на Марица край Първомай и Стамболийски

Ще се ревизира и договора от 2019-та година за почистването на коритото на Чая край Чешнигирово

Областният управител прекратява подписването на всякаква документация по четири договора за почистването на река Марица в четири участъка в областта. Това съобщи самият Йордан Иванов на нарочна пресконференция днес. На брифинга присъства и председателят на ДСБ и зам.-председател на парламента Атанас Атанасов.

Според Иванов договорите, сключени с областна управа за почистването на различни участнъци от речното легло от наноси, са безвъзмездни. Но според него по нито един от тях няма количествено-стойностни сметки за иззетите наноси, с които се разпореждат фирмите-изпълнители. Освен това по нито един от договорите не е имало пълна прозрачност, не са подавани оферти, не са провеждани конкурси и не е ясно как са избрани изпълнителите.

„Не мога да си позволя подписването на документи по тези договори, защото ме е страх да не погазя закона“, категоричен бе областният управител, който е адвокат по професия.

Той допълни, че започва да търси начини за прекратяването на тези договори и ще предприеме действия за остойностяване на дейностите и за проверка, дали е ощетен фискът. Стойността на иззетите наноси също ще бъде остойностена.

Договорите са сключени с четири дружества. Първият е подписан през 2019 г. по времето на сегашния кмет Здравко Димитров, за участък от 400 м по устието на река Чая в землището на село Чешнигирово. Изпълнител е фирма „Принт Технолоджи 13“. Впоследствие миналата година бившият областен управител Атанас Стоев е подписал анекс, в който е поискал конкректните места и КСС за дейностите.

Вторият договор е също от 2019 г., отново по времето на Зико, за почистването на Острова в района на Първомай с фирма „Принттех“.

Третият договор е от 23 юли 202 г. с фирма „Агроника Инвест“ за почистването на района около Пречиствателната станция на Стамболийски, където става дума за 1300 м участък. Там текат обжалвания на проекта, обясни Иванов.

По четвъртия договор в момента, който е за района около Пречиствателната станция в Първомай, тече процедура за съгласуване. Предстои Иванов да подпише договор за почистване на района около депото за твърди битови отпадъци край Пловдив, като това предстои тепърва и трябва да се случи до месец юни.

Чуйте още по темата във видеото:

Подобни статии

Top