Областният управител връща за ново гласуване таксите за „тротоарно право“ и таксиметрови услуги (ВИДЕО)

Били незаконни, необосновани и немотивирани

Областният управител Йордан Иванов връща решението на Общинския съвет в Пловдив за повишение на местните такси частично, стана ясно днес на пресконференция. Иванов връща за ново разглеждане таксите за тротоарно право и за таксиметрови превози, включително за издаване на разрешителни за таксиметрови превози.

Причината за връщането им е, че са незаконни и необосновани, заяви пред журналисти той. По думите му всяка общинска такса трябвало да е в размер, равен на разходите, които извършва съответнат аинституция. Освен това тя трябвало да има адекватна мотивировка. В случая за таксата за поставяне на преместваеми обекти, такава мотивировка не е била направена, а финансовия анализ не бил публикуван за обществено обсъждане на сайта на общината, заедно с промените в съответната наредба, както било по закон.

Иванов предостави на медиите финансовия анализ на таксата за тротоарно право, който му бил пратен заедно с решението на Общинския съвет.

Според него разходите, които се обосновават с финансовия анализ, не са съотносими за съответната услуга.

По думите му няма как 2586 общински служители да са ангажирани със съответната услуга, нито да заделят по 213 минути на месец за това. Според обосновката 1 минута труд струва 23 стотинки. Освен разходите за заплати на персонала, са калкулирани и други разходи, посочи Йордан Иванов, които не са съотносими към тротоарното право. „Защо бизнесът трбява да плаща разходите за гориво на общинските автомобили чрез таксата за тротоарно право? Това не е законно“, възмути се той.

Що се отнася до разрешителните за таксиметрови превози, холограмни стикери, издаване на дубликат и други подобни, за увеличението им нямало абсолютно никаква мотивировка.

Общината дължи на гражданите си честност за това, колко реално струва предоставянето на различните видове общински услуги. Честността не включва събирането на все по-високи такси, без да е ясно какви точно разходи управляващите искат да покрият от джоба на гражданите чрез тези такси. Честността не включва и представянето на необосновани, бланкетни предложения за по-високи такси, без насреща пловдивчани да получат по-добри общински услуги, категоричен беше Йордан Иванов.

Не стана ясно дали губернаторът ще обжалва пред Административния съд, ако Общинският съвет гласува отново върнатите такси. „Ще решаваме, след като съветниците вземат решение“, посочи Иванов.

Подобни статии

Top