Областният управител за МБАЛ „Св. Мина“: Най-лесно е да кажем НЯМА!

Общинската болница няма да лекува интензивни COVID случаи, най-важното е персоналът да остане на работа

Вървим по ръба с леглата в Пловдив и областта, затова взехме решение за преобразуване на болница „Св. Мина“ в такава за лечение само на коронавирус. Това заяви областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева по време на демонстрацията на новата система, показваща в реално време наличните свободни места в пловдивските болници, предава репортер на DCnews.bg. 

Искам да направя едно специално уточнение – никога от Медицинския щаб не е имало решение „Св. Мина“ да гледа интензивни случаи, обяви Каназирева по повод изказвания, че общинската болница няма респиратори и затова не може да започне работа като КОВИД болница.

Колкото и респиратори да имат, там реално няма специалисти, които да работят с тях, подчерта областният управител.

МБАЛ „Св. Мина“, обаче, е много удобна като местоположение – намира се в непосредствена близост с няколко други болници, имащи сектори за интензивно лечение, което позволява бързото транспортиране на пациенти, когато състоянието им се влоши. Освен това материалната база на бившата Първа градска болница е добра, тя разполага и с екип от лекари и сестри.

Към момента най-важното е персоналът да остане на работа. Затова беше и моят апел към Общината – не да инвестира в строителство, респиратори и всичко останало, а единствено да подпомогне здравните работници и те да получат средства към заплатите си над това, което осигурява здравното министерство както правят останалите – и държавни, и частни, болници, за да има равнопоставеност в заплащането, поясни Каназирева.

По думите й от днес общинската болница вече има разкрити нови 22 легла, предстои да се разгледа график за преструктурирането й, разговаряно е и с две частно болници, готови да изпратят екипи на помощ. Що се отнася до позицията на Общината, че няма свободни средства, за да осигури това допълнително финансиране, то областният управител изтъкна, че болницата е в добро състояние и има кислород в нея.

Пак казвам – ако става въпрос за респиратори, там никой никога не е смятал, че ще се гледат интензивни случаи и не заради друго, а защото няма нужните за това специалисти. Интензивното лечение е съсредоточено в други болници. И „Св. Мина“, обаче, има лекари и сестри, единствената ми молба към Общината е към заплатите им да се добави допълнително възнаграждение. Най-лесното е да казваме: Няма, няма как да стане. Но в случая, ако всички институции не бъдем обединени, няма как нещата да се случаи, категорична бе Дани Каназирева.

Подобни статии

Top