„Облаци и хора“ представя Снежана Симеонова в „Резонанс“

Експозицията се открива тази вечер от 18.00 ч.

Изложба с творби на Снежана Симеонова под надслов „Облаци и хора – камък и бронз“ ще бъде открита днес (18 юни) от 18.00 ч. в галерия „Резонанс“!

Настоящата изложба следва да бъде видяна в ракурса на класически за автора разработки. Авторката  не търси ретроспекция или равносметка на изминатия от нея път, а обратното – показва продукция създадена специално за галерия Резонанс. Сред обичайното разнообразие на монументални и камерни форми, фигурални и абстрактни композиции, този път Снежана Симеонова следва съчетанието от конкретна сюжетика и извисена философска проблематика.

В експозицията срещаме два основни цикъла – „Облаци” и „Смачканите хора”. На пръв поглед с твърде различна метафорика – облаците са символ на лекота, свобода и  вечно движение, докато сгърчените фигури са тяхната противоположност – те са свързани с нишките на човешките копнежи по недостижими за нашето съвремие идеали.

Това е изложба, която представлява моментна снимка на едно пълноценно творчество изпълнено с постоянно творческо напрежение и мощ, а разнообразието в нея е плод на естественото състояние на нейния непрестанно търсещ творчески дух.

За авторката:

Снежана Симеонова е автор, който парадоксално притежава по-голяма аудитория и популярност в чужбина, отколкото в собствената си страна. Основната причина за това е специфичният Ѝ афинитет към реализация на монументални форми, които в България (с изключение на поръчкови паметникови реализации) са изключение. Така авторовото присъствие на Снежана Симеонова, което откриваме в Германия и Австралия, Китай и Южна Африка, Белгия и Нова Зеландия, Япония, Франция, Израел, Турция… очертава контурите на една своеобразна мрежа от нейни произведения, която покрива различни континенти и се вмества в разнообразни културни, художествени и пластични традиции.

1 2

Подобни статии

Top