Обмислят как да върнат в клас седмокласниците и зрелостниците

За останалите ученици ще се решава до 7 или 10 май

Правителството обмисля да върне в училище учениците от 7 до 12 клас, за да завършат физически учебната година заради матурите. Това съобщи днес премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията в Южния парк, в присъствието на просветния министър Красимир Вълчев, ръководството на щаба, здравия и вътрешния министри. Според Борисов от това зависи кандидатстването на тези два випуска.

„Другите може да завършат и така“, каза премиерът и призова родителите, браншовите организации, синдикатите и експертите: „Предложете варианти за 7 и 12 клас. За тях е важно физически да завършат учебната година, защото след това им предстои кандидатстване. Затова тези два випуска са от приоритетно значение. За другите – до 7 или 10 май искам да ми се даде вариант – ще пускаме ли детските градини, как и колко, матурите, всичко това до 10 май трябва да го имаме!“

„Няма да има намаление на средства за образованието. Ние предложихме такива в края на февруари, следващата седмица ще ги гласуваме в пълния обем. Включително за една нова програма за технологично оборудване на кабинетите по природни науки (бившето ТНТМ)“, посочи и просветният министър Красимир Вълчев.

 „С една дума – в сряда на Министерски съвет, ще гласуваме 83 милиона лева за образованието. Няма да режем пари по тези програми“, отсече министър-председателят.

Според министъра на образованието засега остават датите 29 май и 1 юни за държавните зрелостни изпити. Следващите дати ще бъдат една седмица по-късно, уточни той.

„И нека да е ясно – нищо медицинско не ни дава основание да разхлабим мерките. Няма нито една индикация, която да казва, че имаме моралното право да го правим. Тези, които го говорят, трябва да си продължат изречението с „Не ни пука, че могат да умрат хиляди хора“. Примерите са чудовищни и то в най-големите държави. Нашето общество готово ли е? До този момент имаме 55 починали, с тежки и съпътстващи заболявания! Това е първата ни цел и всички, които малко имат акъл в света, са казали, че България се справя отлично“, подчерта Борисов.

Той допълни, че при разговорите с турския премиер Реджеп Ердоган, двамата са постигнали споразумение пациентите с онкологични заболявания, които са прекъснали лечението си в Турция, да могат да го продължат. „Вчера с Ердоган се разбрахме с кордони от – до, да изпратим  линейки за всеки един гражданин с онкологично заболяване да продължи лечението си там“ обясни Борисов и допълни, че става дума за около 100 души, чието лечение е прекъснато

Премиерът заключи, че дори извънредното положение да бъде премахнато, карантината ще остане.

„Вчера казах, че обмислям извънредното положение да се махне – като дума, звучи лошо, но това не значи, че ще махнем карантината. Тя ще остане и то за дълго време. Затова сега правим всички тези усилия за парковете и планините, за да можем да придобием и по-човешки вид. В другите държави имат военно положение – забрана да излизат от къщи. При нас е слободия, ако погледнете. Нека да бъдем така и да удържим натиска върху болниците. Имаме още 500 свободни легла в болниците. Това ни е границата“, категоричен беше премиерът.

Подобни статии

4 Коментара

 1. MisterX написа:

  Да, явно за нашата държава матурите са по-важни от живота. Защо не сме като Франция, например? Защо въпреки всичко трябва да се излага живота на хората? Да, тези ученици не са в рисковата група, но нима те намат възрастни близки в домовете си? Пълни глупости. Окей, нека да измрем всички, но матури ще има, та даже ще връщаме 7-ми и 12-ти клас по-рано. Пълни глупости. Точно тогава ще стане страшно! Вместо да затягаме мерките още, ние ги отпускаме, при това, когато има рекорден брой нови случай. ОГРОМНО ЕВАЛА!

 2. Анонимен написа:

  Да не забравяме, че средната възраст на учителите е над 60 години. Повечето от тях са с доста заболявания, придобити от огромните проблеми на „блестящата“ ни образователна система.Като уморим учителите, кой ще ги замести?
  А какво става с училищата в гетата? Защо министърът не е обявил, че в циганските села всички държат да ходят на матури, защото са се устремили към елитните училища. Колко полицаи трябва да влязат в училище, за да опазят реда, наложен от карантината.
  безумие, безумие…..
  Бедни ми, бедни, селски даскале, на маргинали…..

 3. Гост написа:

  Решението е много просто и много лесно – НЕ се провеждат матури. Нито малки, нито големи, нито никакви. Учениците си кандидатстват с обикновените годишни оценки. И без това с двойки-без двойки, явили се-не явили се – системата ги поема и за още пита. Защото иначе ще се случи следното – ромските гета във всички градове са развъдник на заразата. Тръгнат ли на училище, ще заразят учителите, те ще заразят децата си, техните деца ще заразят всички останали училища в съответния град. Накрая всички ученици ще си занесат заразата вкъщи и ще му се сбъдне мечтата на безсъвестния Мангъров за стаден имунитет. Просветният министър да измисли откъде ще се осигури необходимия брой ковчези за след провеждането на матурите, друг проблем няма.

Top