Обмислят нова автобусна линия за жителите на Асеновград

Изцяло нова автобусна линия да обслужва квартал „Баделема“ е намерението, което  обмисля община Асеновград.

Допълнителната транспортна връзка ще бъде с дължина пет километра в двете посоки и ще тръгва от  обръщалото в жилищния район, като маршрутът й ще продължава до ЖП-гарата в града.

Предложението за промяна в транспортна схема ще бъде внесено за обсъждане пред специална междуведомствена комисия в края на този месец, съобщи новината Димчо Темелков, заместник-кмет по транспорта в община Асеновград.

След това промяната трябва да бъде утвърдена от ресорното ведомство, а именно Министерството на транспорта.

Новата градската линия ще преминава през улиците „Капитан Андреев”, „Цар Иван Асен II”, “Княз Борис I”, „Александър Стамболийски” и бул. „Васил Левски”.

Трасето, което ще покрива линията ще свързва жителите на квартала с болницата, пазара, авто и жп-гарата, както и големите вериги магазини в Асеновград. Проектът включва първоначално тя ще се обслужва от маршрутки, които ще се движат на всеки 30 минути.  Ще бъдат изградени и шест автобусни спирки.

Въпреки че квартал “Баделема“ съществува отдавна, досега дотук не са пътували градски автобуси. Хората се придвижват към останалите части на града с таксита или с личните си коли.

Децата и възрастните пък са принудени да вървят пеша до най-близката спирка, която е на повече от километър разстояние. Точно преди година те внесоха и подписка в общината за подобряване на транспортното обслужване в тази зона на града.

Проблемът е належащ, нетърпим, затова е време да се обсъди”, коментира ресорният заместник-кмет Димчо Темелков.

„Асеновград е специфичен заради денивелацията на пътните артерии и малките тесни вътрешноквартални улици. Но там, където е технически възможно ще започнем да мислим за откриване на процедури за промяна на транспортната схема на града.”

По думите му без градски транспорт са още хората, които живеят в района на поделението в Асеновград, около стадиона и в квартал „Свети Георги”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top