Обмислят се нови анти COVID мерки: Работа от вкъщи, онлайн обучение и още

Навлизаме в изключително сериозна фаза на заболяването, обърна се към българите проф. Костадин Ангелов и призова за разум

Навлизаме в изключително сериозна фаза на заболяването в България. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в началото на редовния седмичен брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас. Той благодари на гражданите за разума, който надделява, и спазването на противоепидемините мерки.

Най-важната мярка е носенето на маска на закрито. Следващата мярка е социалната дистанция, припомни министърът. От началото говорим, че през есенно-зимния сезон ще се увеличат, сега е важно да мислим за нашите близки и познати. Най-важно е да проявим разум и да мислим за близките си – тези, които можем да предпазим и тези, които можем да заразим, апелира проф. Костадин Ангелов.

Държавата е обезпечена с необходимото, за да отговори на нуждите при разпространението на COVID-19. Имаме достатъчно количество лични предпазни средства, за да се обезпечи държавата за месеци напред. Днес ще пристигнат още 1700 флакона ремдесивир, следващата седмица се очакват още количества, съобщи още той.

Нека всички граждани, които имат симптоми да не гледат на това лекарство като панацея. Всеки медикамент има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата и риска. Освен ремдисивир има и други препарати, поясни здравният министър и допълни, че лечението с ремдесивир става по утвърдени критерии.

Положението в Европа в момента е най-тежко в целия свят, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. България се нарежда на 13-то място по заболяемост в Европа и на 4-о на Балканите. Смъртността в страната ни нарежда на 10-о място в Европа и на 4-о на Балканите, обобщи той.

По негова препоръка противоепидемичните мерки трябва да се удължат и след 12 ноември, минимум до края на месеца и дори за по0дълъг период от време, както и да се обмислят нови мерки. И това са:

Ограничаване на работещите в офисите до 50%.

Затваряне на заведенията и кафетериите, които не бяха затворени с предходната заповед.

Ограничаване на всички извънкласни дейности.

Препоръката към висшите училища е да преминат към дистанционна работа.

Редно е да отново да бъде въведен зален коридор за пазаруване за хората над 65 години. Така се стремим да отделим най-рисковата група, увери доц. Кунчев.

Медицинският персонал да не бъде карантиниран, а да се бъде освободен от карантина след отрицателен PCR.

Спешно да се дадат правомощия на министъра да команирова различни медицински специалисти.


Информация и снимка: БНТ

Подобни статии

Top