Обмислят въвеждане на локална карантина в Гърция

Полицията следи за спазване на мерките, налагат се глоби

Утежнена епидемиологична обстановка в Гърция, обмисля се въвеждане на локална карантина. Броят на заразените за ден е 196, основни огнища са област Атика и Солун.

Навсякъде полицията следи за спазване на мерките. Екипи проверяват за спазване на вечерния час от заведенията. Налагат глоби от 10 000 евро на собственици, които не са затворили ресторантите в 12 часа вечерта. Кметове на туристически райони, слабо засегнати от заразата съобщават, че клиентите на заведенията след полунощ се събират в парковете, където много по-лесно се разпространява вируса. Същевременно собственици на барове и заведения от остров Миконос съдят правителството, че необосновано е въвело вечерен час за заведенията.

Доказано в огнища на заразата се превърнаха сватбените тържества. Вече има глобен организатор на сватба в Ксанти, санкцията е в размер на 15 000 евро.

Увеличават се заразените в област Атика, където се намира Атина, след завръщане на гърците от почивки по островите. Все повече са случаите сред хората на възраст до 40 години. Вече има случаи на заразени във всички райони на Гърция, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Маски, дистанция и хигиена препоръчват специалистите, които съобщават за вероятна локална карантина следващата седмица, информира БНТ.

Top