Обмислят връщането на част от учениците в клас след Нова година

Е-обучение е аварийна алтернатива на присъственото обучение.

Най-вероятно епидемичната обстановка в страната ще продължи и през следващия месец. Приоритетни са ни учениците от 1-4 клас за връщане в класните стаи. Това ще бъде обсъдено от 4 янаури.

Това заяви образователния министър Красимир Вълчев по време онлайн среща, организирана от омбудсмана на тема „Проблеми пред дистанционното обучение“ по време на епидемичната обстановка, съобщава news.bg.

По думите му колкото са по-малки децата, толкова по-малко ефективни са обученията в онлайн среда.

Вълчев поясни, че учениците от 5-12 клас ще обмислят варианта да се вземат решения на локално ниво и редуване на присъствено с онлайн обучение. 

По отношение на липсата на устройства в училищата, образователният министър уточни, че няма учители, които да не преподават заради липса на устройства.

По думите му в училищата има около 30 000 лаптопи за подпомагане на работата на учителите и учениците в е-обучението.

Министърът поясни, че към момента около 31 000 са децата, които нямат възможност да се включат в онлайн обучението.

Предприели сме действия за закупуване на 108 000 персонални компютъри. Това се бави заради очаквани евросредства, като до момента са доставени около 11 000 компютри.

Във връзка с квалификации на по-възрастните учители, Вълчев заяви, че най-добрият метод е предаването на опит от учители на учители.

Учителите се справиха в онлайн обучението не толкова благодарение на обученията, които са правени, а по скоро от обмяната на опит между колегите си, призна образователният министър.

На въпрос дали ще бъде зачетена учебната година на деца, които не са могли да се включат пълноценно в онлайн обучението, министър Вълчев заяви, че няма предпоставки за това учебната година да не бъде засечена.

Той подчерта, че най-големите предизвикателства са за децата със специални нужди.

По думите му центровете за деца със специални нужди, задължително трябва да започнат незабавна присъствена работа като работят с децата индивидуално при спазване на всички мерки.

По отношение на Националното външно оценяване министър Вълчев обясни, че за 4-ти и 10-ти клас то не е задължително, но за 7-ми и 12-ти клас то трябва да с проведе. 

Не е проблем да бъдат изключени определен брой теми от изпитните материали, изтъкна той.

Вероятно през март и април ще се направи анализ колко теми да бъдат изключени, допълни образователният министър.

Подобни статии

Top