Обновяват ново пространство в район “Тракия” (СНИМКИ)

С помощта на платформата за чиста градска среда “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” и местните жители

Пространството между параклиса „Св. Георги“ и бл. 238/239 в район “Тракия” в Пловдив ще бъде облагородено от местните жители и платформата за чиста градска среда “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”. Конкретните стъпки за промяна и форматът на намеса в средата бяха обсъдени с жителите на микрорайон 12А на проведеното на 29 август обществено обсъждане. На място присъстваха експерт урбанист, екипът на сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” и представители на общинската администрация от района и много граждани.

Предстои да бъде направен конкретен визуален проект за промяна на мястото и да се подготви план за изграждане и поддържане на облагородената зона. Самата промяна ще бъде направена от доброволци на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и местните жители с подкрепата на общината през м. септември.

През м. юли в  инициативата на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, подкрепена от  администрацията на Община Пловдив – Район „Тракия“, за  облагородяване на  нова зона в района бяха получени девет предложения от местните жители.  Предпочетено за обновяване е пространството между параклиса „Св. Георги“ и бл. 238/239, заради демонстрираната готовност на хората от района да участват в изграждането и поддържането на новото пространство. Предложението е направено от жители на бл. 240. Районната администрация е потвърдила готовност да се ангажира с подготовката, озеленяването и залесяването на терена, а сдружение “BG Бъди активен” ще подпомогне процеса с доброволци,  създаване на конкретния проект за мястото, след обсъждане с местната общност, и цялостна организация за осъществяването му.

Кметът на район Тракия господин Костадин Димитров сподели своята подкрепа с думите:

„Много силно приветствам инициативи, които носят активната гражданска позиция. Впечатлен съм от намерението, от визията, от устремеността на екипа на БГ Бъди активен. Винаги в работата си, преди да стартираме даден проект, се обръщам към хората за мнение, защото това, което правим е за тях и е важно да знаем какви са техните очаквания, техните искания. Това е и първият етап от дейностите на БГ Бъди активен. Точно този подход към хората, който и аз самият прилагам, е едно от нещата, които ме накара да подкрепя каузата. Но водеща роля има акцентът в инициативата, а именно приобщаването на хората в процесите, защото е важно да бъдат част от случващото се и да припознават пространствата в градската среда, като така заявяват и своята гражданска позиция. Пожелавам успех на проекта и ще дам своята подкрепа – от това да съдействам институционално до това да се включа лично в преобрзяване на избраните пространства.“

В допълнение към обновеното пространство около параклиса „Св. Георги“ „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще осигури и поставянето на нови творчески елементи в парк „Елит“, отново в Район “Тракия”. На място ще бъде изграден огромен сенник от рециклирани пластмасови бутилки. Арт инсталацията ще бъде създадена от ALHM collective.

1 2

Подобни статии

Top