ОбС реши: гранит и бетон на пл. „Централен“ (ВИДЕО)

Площад „Централен“ ще бъде застлан с гранитна и бетонна настилка.

Това решиха днес общинските съветници, след разгорещен половинчасов дебат. С 33 гласа за, 6 против и един въздържал се предложението на администрацията, което включваше трите предложени варианта за плочки на централния площад, бе прието.

„Разглеждаме точка, която показва какво се прави, когато имаме фундаментални проекти за Пловдив. Ние вече имаме извършена обществена поръчка за площада и ремонта на подлеза под пощата. Тази точка, по начина, по който ни е поднесена, наистина е много добро нещо. За първи път зам.-кмет по културата дойде на заседание на комисиите, показа снимки и видяхме нещо остойностено, кое колко ще струва. Лошото е, че го получаваме след като площадът вече е разкопан. Аз като си мисля за пл. „Централен“ не мисля за друго, а за това, че там няма да има откриващо събитие, а ще е на централния булевард на Пловдив. Защо се чакаше 7 години, за да се направи ремонта. За това си говорим днес“, коментира предложението председателят на групата на патриотите в местния парламент Слави Георгиев.

Той беше категоричен, че групата им няма да подкрепи нито един от предложените три варианта, нито пък точката, тъй като досега трябвало да има вече завършен площад. Същото било и с проектите за кино „Космос“ и художествената галерия на „Гладстон“, направи аналогия Георгиев.

Според Божидар Здравков от ДСБ, инженерингът, особено за такова важно решение, каквото е площадът, не е подходящ. Той призова съветниците да гласуват най-добрия проект, какъвто според него са гранитните плочи, тъй като в момента те гласували за поколенията и за това какво да оставят на Пловдив през следващите десетилетия.

По време на дебата възникнаха въпроси,

кой е допуснал грешка, за да се стигне до този проблем, а също и кой от трите варианта съвпада с проекта, спечелил първо място на последния конкурс за пл. „Централен“.

„Нито един от предложените варианти, не отговаря на нито един от избраните на конкурсите за пл. „Централен“ проекти по много причини. Това, че имаме победител в един конкурс, не значи, че идеята е приложима. Всички тези дървени елементи може да са приложими за Португалия, където вали два пъти в годината, но не и за Пловдив“, посочи градоначалникът.

1 2

Подобни статии

Top