ОбС реши: Общината купува имота срещу бившата Руска книжарница за 600 хил.лв.

Повече от час съветниците спориха за цената

Частният имот до Централна поща, който е съсобственост на 35 реститути, ще бъде закупен от общината за 600 000 лв. от собствениците, реши Общинският съвет днес. Собствениците на терена сами са предложили тази цена, след като през годините искаха 1 млн. за терена от 286 кв. м, който се намира точно срещу бившата Руска книжарница. Впоследствие сумата бе предложена и от съветникът от ГЕРБ Пенчо Малинов.

Гранит от Босна и Македония застила пощада

Сумата да се разпредели в две бюджетни години, предложи съветникът от Кауза Пловдив Еди Сарафян и градската управа прие това предложение, което после бе и гласувано.

Точката обаче предизвика доста дебати сред съветниците, а дискусията продължи повече от час. Лидерът на групата на БСП в местния парламент Николай Радев посочи, че левицата ще гласува против.

Слави Георгиев от Патриотичен фронт пък бе категоричен, че общината не може да си позволи да й извиват ръцете и да даде повече от 150 000 лв. за имота. По думите му не можело квадратен метър да се продава на цена от 2100 лв., даже да е на пъпа на града. Впоследствие предложението му падна до 100  хил. лв., но накрая Георгиев се присъедини към предложената от коалиционния му партньор Камен Шишманов  сума в размер на 181 хил. лв. и оттегли своите предложения.

Председателят на Общинския съвет Савина Петкова предупреди, че е възможно да се стигне до съдебни дела за имота.

Тя припомни, че преди е имало съдебен спор между общината и реститути за пространството на т.нар. „Копчета“ – точно пред сградата на община Пловдив. По думите й всички опити на общината да обясни на пловдивчани, че не трябва да минават оттам са били безуспешни, а собствениците осъдили администрацията да им плати обезщетение за това, че пространството се ползва като публично от гражданите. Аналогията й бе, че и тук може да се получи същото, още повече, че и в момента имотът е заграден.

1 2

Подобни статии

Top