Обсъдиха ползването и поддръжката на спортните бази в Карлово

Това стана по време на работна среща в общината

Ползването и поддръжката на общинските и училищни спортни бази в Карлово бяха обсъдени на работна среща, инициирана от кмета д-р Емил Кабаиванов.

Заместник-кметът Антон Минев, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров и директорите на СУ „Васил Левски“ – Мариана Манчева, СУ „Христо Проданов“ – Лука Мачев, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – инж. Йонка Радулова и ОУ „Райно Попович“ – Дарина Стеева, представиха своето виждане за ползването на тенис кортове, футболни и хандбални площадки. Има заповед на Министерство на образованието и науката, която регламентира часовия пояс и достъпа до базите, паралелно с това не са отпаднали и указанията, разписани в COVID-мерките – след приключване на учебните занятие спортните съоръжения да бъдат затваряни, стана ясно на срещата.

Търси се вариант училищните спортни бази да се ползват и през ваканцията

Според Доньо Тодоров училищните ръководства имат юридическо право да ограничават достъпа на външни лица до спортните бази, но може да се обмисли вариант – след отпадане на COVID-мерките, съоръженията да се ползват през летните ваканции. Председателят на ОбС обаче смята, че трябва да има хора, които да носят отговорност за съхраняване на базите. За тяхното опазване от вандалски посегателства и поддръжката им е необходимо видеонаблюдение и полицейско присъствие.

До края на настоящата работна седмица ще бъдат поискани оферти от местни фирми, които предлагат видеонаблюдение с добра разделителна способност на камерите, съобщи д-р Кабаиванов. Той пое ангажимент в разговор с ръководството на Районно управление Карлово, да потърси съдействие за рутинен обход на полицейски патрули в районите на спортните площадки.

Кметът на Карлово призова гражданите да опазват съоръженията и заяви, че общинското ръководство ще поощрява ползването им от спортни клубове и организирани групи, които имат отговорници. В следващите години Община Карлово предвижда повече средства в местния бюджет за поддръжка, текущи ремонти и подмяна на съоръжения на четирите общински спортни площадки в града, допълни кметът.

Според директорите на четирите училища, в които по спечелен проект на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 бяха изградени спортните съоръжения, до момента няма лицензиран спортен клуб, който да е пожелал ползване на базите.

За ползване на направения също по европейски проект плувен басейн в СУ „Христо Проданов“ има питане от СК „Триатлет“. Правилата не позволяват през първите 5 години от пускане в експлоатация на басейна, училището да генерира приходи от такси на външни ползватели. Същевременно поддръжката на басейна е скъпа, поясни заместник-кметът Антон Минев. Той препоръча на директора да входира официално писмо в Общината като бенефициент по проекта, тя от своя страна ще се консултира с Управляващия орган дали и как състезателите от лицензирания СК „Триатлет“ могат да тренират там.

Подобни статии

Top