Обсъждат донорството на репродуктивен материал в Пловдив

УСБАЛАГ „Селена“ организира информационната среща

УСБАЛАГ „Селена“ в партньорство с община Пловдив и фондация „Искам бебе“ организират информационна среща за повишаване информираността за донорството на яйцеклетки и сперматозоиди. В рамките на кампанията под надслов „Дари живот“ пловдивчани ще имат възможността да се запознаят с нуждата и възможностите за даряване на репродуктивен материал и с медицинска информацията относно процедурата.

Срещата ще се проведе в УСБАЛАГ „Селена“ днес от 10.30 часа. Специални гости на събитието ще бъдат представители на община Пловдив, лекари – специалисти по репродуктивно здраве, представители на фондация „Искам бебе“. Присъстващите ще имат възможността да чуят разказите на донори, които вече са минали по пътя на дарителството на репродуктивен материал. Ще се срещнат и с реципиенти, които чакат донор, за да получат възможността да бъдат майки.

140 хиляди семейства в България са диагностицирани с репродуктивни проблеми. За 40 хиляди жени единственият шанс за дете е донорска яйцеклетка. Броят на донорите обаче е много по-малък от този на нуждаещите се. УСБАЛАГ „Селена“ разполага с най-голямата инвитро клиника в южна България с висок процент успеваемост. Това прави лечебното заведение най-натовареното в региона и с най-голям брой нуждаещи се от донори пациенти. В момента в списъка на чакащите реципиенти в болницата са 120 жени.

Донорството е доброволен и анонимен акт. Дарителите нямат никаква информация за реципиентите, получили техните яйцеклетки, а рецепиентите не получават информация за дарителя. Всеки донор е необходимо да отговаря на определени изисквания. За да се пристъпи към процедура за даряване, всяка жена минава през обширен здравен скрининг, включващ генетични, медицински и фертилни тестове. Разходите за тези тестове се поемат изцяло от лечебното заведение. Те не само ще гарантират, че донорът покрива  медицинските изисквания за даряване на яйцеклетка, но и ще му дадат важна информация за физическото и гинекологичното му здраве. Донорите получават и много добро финансово обезщетение съгласно разпоредба №28 на Министерство на здравеопазването.

Подобни статии

Top