Обсъждат мерките за ограничаване на птичия грип в Раковски

Срещата се организира от ОДБХ

ОДБХ организира от 10:00 ч. днес в читалището на гр. Раковски, среща със собственици на животновъдни обекти за птици от област Пловдив и от съседната област Стара Загора,  ветеринарни лекари, оператори на кланици за птици и представители на фирмите за транспорт на живи птици.  Ще се обсъдят досегашните предприети мерки за ограничаване на разпространението на заболяването  Инфлуенца А(грип) по птиците, както и ще се набележат допълнителни такива.

На проведеното заседание на Областната епизоотична комисия(ОЕК) вчера директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков докладва информация за обявени 3 огнища на Инфлуенца А(грип) по птиците в животновъдни обекти в област Пловдив – в Раковски, село Трилистник, община Марица, и село Пъдарско, община Брезово.

Засегнатите и контактни птици се умъртвяват по хуманен начин и се обезвреждат.  Около обектите са определени 3 км предпазни зони и 10 км наблюдавани зони, които обхващат към 70 ферми за птици. Това съобщи председателят на комисията и заместник областен управител инж. Димитър Керин.

Подобни статии

Top