Обсъждат новите тенденции в областта на цифровите инфраструктури в Пловдив

Форумът е привлякъл вниманието и на госпожа Мария Габриел – Европейския комисар за цифрова икономика и цифрово общество.

Тридневен Майсторски клас на тема „Цифровите инфраструктури, подпомагащи достъпа до културно наследство“ ще се проведе в Пловдив.  Той се организира от UCL QATAR – Университетски колеж в Лондон – клон Катар, в сътрудничество с DARIAH-ERIC – Европейската инфраструктура по дигитална хуманитаристика и изкуства, НБ „Иван Вазов“ – Пловдив и Издателство „АЗ.БУКИ“.

В него опитни специалисти ще обсъдят съвместно с млади професионалисти новите тенденции в областта на цифровите инфраструктури, които подпомагат достъпа до културно наследство.

Майсторският клас се провежда на етап, в който българската национална инфраструктура в областта на компютърната лингвистика, културното и  историческо наследство КЛАДА-БГ, след години на подготовка, вече е в процес на присъединяване към европейската инфраструктура DARIAH-EU.

Форумът е привлякъл вниманието и на госпожа Мария Габриел – Европейския комисар за цифрова икономика и цифрово общество. В първата сесия ще вземе участие господин Тома Тасовац – Директор на DARIAH-EU. Обръщение към участниците ще има и от името на Фондация „Пловдив 2019“.

Майсторският клас ще събере представители на Британската библиотека, Университета в Амстердам, Университета в Летбридж – Канада, академични институции с принос към КЛАДА, културни структури, БНТ, библиотеки, музеи, Регионалния център за недвижимо наследство в Югоизточна Европа на ЮНЕСКО, технологични и неправителствени организации.

1 2

Подобни статии

Top