Обществен съвет за подобряване качеството на въздуха създадоха в Пловдив

„Призоваваме гражданите, НПО и бизнеса са участват активно в изработване на мерките и  да приобщават гражданите към каузата за чист въздух“, заяви кметът Здравко Димитров

Обществен съвет за чист въздух беше учреден днес по инициатива на кмета на Пловдив Здравко Димитров. В него участват представители на неправителствени екологични организации, бизнеса, общински съветници и експерти.

„Много ви благодаря, че приехте нашата покана да участвате в този съвет, защото само заедно можем да работим ефективно за подобряване качеството на въздуха в Пловдив“, заяви при откриването на заседанието Здравко Димитров. Той подчерта, че големите градове като нашия са изправени пред големи предизвикателства, свързани с климатичните промени и потребителското общество.

„Призоваваме гражданите, НПО и бизнеса да участват активно както в изработване на мерките и да приобщават гражданите към каузата за чист въздух. Всеки един от вас от дълги години работи по тези проблеми и вашите идеи ще ни бъдат изключително полезни, за да може Пловдив, който всички ние обичаме, да се превърне в най-добрия град за живеене“, подчерта кметът.

„Нашата цел е да направим един ефективен орган, който да изработи най-належащите мерки в краткосрочен и средносрочен план, за да можем да подобрим качеството на въздуха и да подкрепим политиките на управлението на града в областта на екологията“, заяви зам.-кметът по екология Анести Тимчев, който ще председателства съвета.

В експозето си той представи и основните предизвикателства, пред които е изправен Пловдив заради намерението на ЕС да налага тежки санкции за неспазване на екологичните норми от 2023 г. Глобите дните с превишения на фини прахови частици ще се плащат пропорционално от общините и държавата.

„Пловдив задължително трябва да въведе зоните с ниски емисии, които ще позволят ограничаване на използването на старите автомобили и отоплението с твърдо битово гориво, защото това са основните замърсители на въздуха в града“, коментира още Анести Тимчев. По последни данни от КАТ в града влизат и излизат месечно около 6 млн. автомобила. По данни на ДАИ от 85 000 автомобила, на които са поставени екостикери, половината от тях са категория 1 и 2. 60 на сто от замърсяването на въздуха се дължи на старите печки на дърва и въглища. Той припомни, че общината вече е пуснала обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на методика за въвеждане на зоните. По предварителни разчети поетапното въвеждане може да започне още в средата на следващата година. В процес на подготовка е и План за устойчива градска мобилност.

Участниците се обединиха около необходимостта съветът да бъде наистина работещ орган, чиито действия и мерки да доведат до ефективни решения с измерими индикатори. Те същото така поискаха Общината да засили контрола по наредбите и законите, които регламентират опазването на околната среда. Настоява се за още по-широка публичност и активни кампании за информиране и убеждаване на гражданите. „Без санкции и ясни правила, които да налага общината, няма как да бъдем ефективни“, подчерта от името на участниците Ласка Ненова от BG Бъди Активен. „Това е и нашата цел“, коментира в отговор зам.-кметът по екология. Той прие и предложението на Невена Цветкова от Сдружение „Заедно за дърветата“, за създаване на отдел „Зелена система“.

Членове на Обществения съвет:

 1. Инж. Иван Вичков – Общински съветник, Председател на Комисия за „Екология и комунални дейности“ към Общински съвет – Пловдив
 2. Аспасия Папазикова – Гражданска платформа „Зелен Пловдив“
 3. Борислав Белчинов – Гражданско сдружение „За чист въздух в Пловдив“
 4. Ангел Стефанов – Сдружение „Въздух за Пловдив“
 5. Милена Найденова – Сдружение „Граждански инициативи за Пловдив“
 6. Ивайло Попов – Сдружение „За Земята“
 7. Невена Цветкова – Сдружение „Заедно за дърветата“
 8. Ласка Ненова – Сдружение „БГ Бъди активен“
 9. Веселка Христамян – Платформа „Дишай Пловдив“
 10. Д-р Славея Петрова – Пловдивски университет, катедра „Екология и ООС“
 11. Доц. Екатерина Вълчева – Аграрен университет, Ръководител катедра „Агроекология и ООС“
 12. Георги Велев – Сдружение „Граждански инициативи“
 13. Александър Стайков – Изпълнителен директор СНЦ „Бизнесът за Пловдив“
 14. Инж. Любозар Фратев – „Граждански комитет за КАВ“
 15. Лияна Аджарова – Изпълнителен директор – Енергийна агенция Пловдив
 16. Пламен Иванов – Председател на Камара на строителите
 17. Добромира Костова – Общински съветник

Подобни статии

Top