Община Асеновград дава пари за най-новия храм в града

Седем хиляди лева

от бюджета на общината ще бъдат отпуснати за най-новия параклис в Асеновград. Парите са нужни за изработването на иконостаса на новостроящия се храм „Св. Св. Кирил и Методий”.

Докладната записка вече е депозирана в Общинския съвет от председателя Драгомир Георгиев, а решението предстои да бъде взето на заседанието след седмица.

За общинската помощ,  в нарочно писмо настоява архиерейският наместник отец Йордан  Георгиев. „Моля да проявите разбиране и отделяне на посочената сума…”, пише в обръщението си свещеникът. „Надявам се, че ще проявите високо църковно съзнание и Вашите имена ще останат в хронологията на параклиса.“

Олтарната преграда вече

се изработва от майстори-дърворезбари от село Момчиловци. Иконостасът е ръчно резбован с шест икони, разположени на един ред. Стойността му възлиза на 12 хиляди лева, като 5 хиляди вече са осигурени от дарители.

Строителството на най-новия храм в Асеновград  започна през 2012 година,  като се разчита основно на  спонсорство и дарения.

Параклисът се намира точно до реката,  а срещу него се извисява паметникът на цар Иван Асен II.

Надеждите са духовната обител да бъде открита и осветена по време на Празниците на Асеновград в последната седмица на месец май.

 

 

Подобни статии

Top