Община Асеновград отделя средства за трайно решение на проблема със свлачището под Асенова крепост

Изкуствено създаденият път при свлачището ще се свлече по естествен начин

В новата инвестиционна програма на община Асеновград се предвижда да бъдат осигурени средства за трайно решение на проблема със свлачищната зона под Асенова крепост. Идеята е да се разработи проект, в който всички подпочвени води, които преминават под пътното платно в района, да бъдат уловени и отведени  към вече съществуващите дерета така, че да не преовлажняват определени участъци и да не се създават предпоставки за образуване на свлачища.

Това обясни заместник-кметът по строоителството в община Асеновград Стоян Димитров. Той посочи, че е извършен оглед на място, който е констатирал, че след приключването на укрепителните дейности на обекта са се образували две пукнатини с дължина около 1,5 метра в контактната зона.

„Това обикновено се получава там, където се променя коравината на пътната конструкция, т.е. в зоната където е свлачището е направена стабилна конструкция и веднага след него е нормално да се появи тази пукнатина. В момента в който има възможност и времето позволи, ще се предприемат мерки“, поясни заместник-кметът.

„Изкуствено създаденият път, който се намира под подпорната стена при укрепеното вече свлачище на пътя за Асеновата крепост е временен и би следвало да се свлече по естествен начин. Той е изграден с цел техниката да направи хоризонталните сондажи и да бъдат заложени анкерните устройства. Нормално е с течение на времето временният път да се обруши и тази земна маса съответно да се свлече по естествения си откоз, който е имала  и към момента.“  Подпорната стена от долната страна е укрепена с пилотна конструкция и е анкерирана в здравата скала. Укрепителните дейности са извършени на база предварителни предпроектни проучвания.

Укрепването на свлачището под Асенова крепост започна през август миналата година, след близо две години чакане. Дължината на подпорната стена, която е изградена е около 70 метра. За строителните дейности държавата отпусна 480 хиляди лева,които бяха преведени от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Свлачището под Асенова крепост се образува през лятото на 2018-та,  след проливните валежи, продължили няколко дни.

Подобни статии

Top