Oтпускат над 50 хиляди за проектиране на два обекта, за които асеновградчани настояват от години

Пари за идейно проектиране на  изграждането и реконструкцията ще получат два обекта в Асеновград.

Средствата са заложени  в новия бюджет и предстои да бъдат одобрени тази сряда, когато Общинският съвет ще приеме най-важния финансов документ на общината.

Предложенията бяха направени по време на публичното обсъждане на общинския бюджет миналата седмица. Веднага след това местната власт заложи ресурс за тяхното осъществяване.

Малко над 43 хиляди лева ще струва на данъкоплатеца проектната подготовка за реконструкцията на градския стадион „Шипка“. Спортното съоръжение е в окаяно състояние и от години хората настояват състоянието му да се подобри.

„Общината има изготвен проект още преди години, но се наложи неколкократно той да бъде преработван“, обясни кметът д-р Емил Караиванов. „През тази година ще проведем процедура по възлагане и ще потърси най-добрата идея как да се промени вида на  спортния обект.“

Задължително е да бъде направен ремонт на футболното игрище и изграждане на ленти за лекоатлетически състезания. В зоната на единствения  в Асеновград стадион ще бъде изграден паркинг и изцяло ще бъдат реновирани зрителните трибуни. Част от  спортния комплекс ще бъдат и двете новоизградени съоръжения- минифутболно игрище и закрита зала за тенис на корт.

Градът на майстора на четката Коко Форев най-сетне може да се сдобие и с градска художествена галерия. Мястото вече е определено, става дума за бившия ресторант „Москва“ в центъра на града.  По настояване на сдружение „Станимашка фотографчийница“  общината започва процедура по проучване на възможностите за превръщане на общинската сграда в център на художественото изкуство. „Вървим в посока към реализация на идеята. Има пречки, но те не са непреодолими“, коментира кметът д-р Емил Караиванов.

Още тази година ще бъде изготвен идеен проект, за който са осигурени 8 хиляди лева. Сградата е групов паметник на културата, затова всяка намеса трябва да бъде съгласувана  с Националния институт за национално и културно наследство, уточни д-р Караиванов.

Подобни статии

Top