Община Асеновград се включва в кампанията „Локомат за България”

Предложението ще бъде разгледано в най-скоро време от Общинския съвет

Асеновград  да бъде една от общините, които ще дарят средства за закупуване на робот-Локомат, какъвто в момента в България няма. Предложението ще бъде внесено за обсъждане на заседание на Общинския съвет в града след лятната ваканция на местните депутати.

Кампанията започна преди две години, а инициативата е на българска лекарка- офталмолог, която живее във Виена. Д-р Анелия Хохвартер е изпратила писма до всички български общини с призив да подкрепят нейната идея. „Само 29 работни часа ми трябваха да спретна тези 262 писма до всички общини в България. Ако общините се обединят, няма невъзможни неща. Какви ли ще са резултатите от този апел? Ще ви държим в течение. Надеждата умира последна !”

Управата на града вече е уведомила за намерението си Д-р Хохвартер.

Те  информират, че предложението й ще бъде разгледано в най-скоро време на заседание на Общинския съвет.

Според д-р Анелия Хохвартер апаратът може да се закупи за 370 000 евро, като в цената влиза 3-годишно сервизно обслужване, доставка и обучение на персонал. До момента в кампанията са   събрани 5676 евро , трябват още 280 000 евро.

Роботът Локомат се използва за лечение и рехабилитация на заболявания като ДЦП, инсулт, множествена склероза, като целта му е да помогне за възстановяване на двигателните функции. Лечението продължава от 4 до 11 седмици, провеждат се сеанси по 1 час три пъти в седмицата, а след това се извършва поддържаща терапия с робота 4 седмици всяка година.

 

 

Подобни статии

Top