Община Асеновград ще търси пари за ремонта на Търговския център, 600 подписа настояват площта да се възстанови

Граждани внесоха подписка, в която настояват най-голямата търговска площ в центъра на града да бъде ремонтирана

Община Асеновград ще кандидатства по проект на ОП „Региони в растеж“ за цялостна реконструкция на покривната конструкция на Търговския център.

Проектното предложение  е готово и днес беше подкрепено от общинските съветници на града. В Общинския съвет граждани внесоха подписка, в която настояват най-голямата търговска площ в центъра на града да бъде ремонтирана, а търговците да се върнат отново в подплощадното пространство. В подкрепа на исканията са се подписали над 600 души.

Общината има готов проект и ще кандидатства за финасиране пред ОП „Региони в растеж“, обясни заместник- кметът по строителството инж. Стоян Димитров.

Проектът предвижда второто площадно ниво на централния площад ще бъде укрепено, като изцяло се  разкрие и повдигне. Площадната плоча, която е таван на Търговския център е силно компрометирана, с нарушение на бетонното покритие, корозирала армировка и прогнила ламарина .

Заради тежкото състояние на т.нар. второ площадно ниво на централния площад „Акад.Николай Хайтов“  Търговският център беше затворена, а търговците  принудени да напуснат помещенията.  Сградата е опасна от възникване на инциденти, застрашаващи живота на хората, които работят или посещават обекта.

Конструкцията трябва да бъде разрушена изцяло и изградена наново, обясни заместник-кметът по строителството инж. стоян Димитров. „Самата подкривна конструкция ще се повдигне с 60 см, за да се осигури максималната височина, която да отговаря на стандартите за търговско помещение“, каза още инж. Димитров.

В проекта са включени още подмяна на всички настилки и изграждане на хидроизолация. Ще бъде построена и открита сцена със съблекалня.

Отпадaт шадраваните, които са пред библиотека. На тяхно място ще бъде изградена сцена за изява на талантите на града. 

Проектът ще струва около 9 милиона лева и ще се изпълнява на два етапа. От администрацията за категорични, че след ремонта търговската площ ще бъде възстановена.

 

Подобни статии

Top