Община Асеновград задължи собственици да почистят боклуци, струпани от други в имотите им

Хората са подали сигнал до общината и полицията, замърсителят е неизвестен

Служители на Дирекция „Строителство, благоустройство, строителен контрол и екология“ към община Асеновград, съвместно с екипи от РУ на МВР в града извършиха проверка на образувалото се сметище в частни имоти, един от които е на Трайко Бинев. Мъжът се оплака преди дни пред национална телевизия, че случайно е навестил имота си и е установил, че тъне в боклуци.

Комисията от общината състави констативен протокол, копие от който ще бъде изпратен до собствениците. Установени са нарушения на Закона за управление на отпадъците (ЗУО), изразяващи се в нерегламентирано замърсяване на частни имоти, намиращи се в местност „Изворите“ на землище Мулдава, община Асеновград.

В тази връзка, общинската администрация изпрати писма, с които са дадени предписания на собствениците на имотите, в едномесечен срок да почистят натрупаните отпадъци, в съответствие с изискванията на ЗУО. Техен ангажимент е писмено да уведомят община Асеновград, че са го направили.

След изтичане на горепосочения срок, в случай на неизпълнение на предписанието местната управа ще предприеме действия, съгласно ЗУО, като съставяне на актове за административно нарушение и сигнализиране на Регионална инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) – Пловдив. Задължение на собствениците на имотите е да не допускат повторно замърсяване.

От репортажа по националната медия стана ясно, че собственикът на имота Трайко Бинев се е оплакал в община Асеновград за образувалото се без негово знание нерегламентирано сметище. Сигналът е подаден на 21 януари. От общината обаче отговарят, че имотът е частен и собственикът трябва сам да си го опазва.

Боклуци са заринали частен имот в Асеновград (СНИМКИ)

Подаден е и сигнал в полицията, откъдето издирват замърсителите. Оказва се, че незаконното сметище е погълнало за два месеца десетки декари частни имоти. Тежкотоварните камиони, стоварили строителните отпадъци, биха могли да бъдат проследени чрез общинското видеонаблюдение, но то не е работело известно време заради технически причини,

В крайна сметка ощетените собственици ще трябва сами да си почистят имотите, превърнати от друг в безплатно сметище.

Снимка: Община Асеновград

Подобни статии

Top