Община и бизнес обсъждат създаване на индустриални зони в „Родопи”

Ще бъде създадено публично предприятие, смесената компания ще разработва индустриалната зона

Община „Родопи” беше домакин на първа работна среща за създаването на индустриални зони като публично-частно партньорство между общината и бизнеса.

Срещата се проведе в  присъствието на кмета Павел Михайлов, неговите заместници Владимир Маринов и Неази Таир, председателя на ОбС „Родопи” Георги Цанков и представители на местния бизнес.  Обособяването  на индустриални зони  ще бъде  включено в Общия устройствен план на общината, а за изработването му вече тече процедура. Документът залага основните параметри за развитие на „Родопи” в следващите години.

Перспективите за икономическото развитие на общината представи Явор Гечев,който е част от работния екип за изготвяне на плана за интегрирано развитие на „Родопи”.

„Община „Родопи”  paзпoлaгa c вcичĸи пpeдпocтaвĸи дa зaщити пoзициитe cи ĸaтo peгиoн c виcoĸa cтeпeн нa paзвитиe. На нейна територия  имa няĸoлĸo пepcпeĸтивни зoни, ĸъдeтo би мoглa дa ce oфopми индycтpиaлнa зoнa: Зона Крумово с  летище „Пловдив”, индустриален парк „Родопи”, разположен на територия от над 5 хиляди декара, село Златитрап, в което се намира единствения трансмодален терминал в страната и зона Цалапица с основна връзка към АМ „Тракия”, обясни в презентацията си той.

Според идеята ще  бъде създадено публично предприятие, в което община „Родопи” ще притежава  50+1% дялово участие. Смесената компания ще разработва индустриалната зона, като  поетапно изгражда отделни терени с пълна инфраструктура, ток, газ, вода, канал и оптични кабели.

„Необходимо е да започнем от населените места. Ще търсим помощта на новосъздадения  „Български ВиК холдинг“ за изграждане на цялостна ВиК мрежа от селата Брестник, Белащица, Браниполе и Първенец и включването й в Южния обходен колектор на Пловдив. Водопроводът ще бъде паралелно подменен изцяло в обхвата от „Пещерско шосе“ до „Кукленско шосе“, коментира кметът на общината Павел Михайлов. „ Целта ни е да превърнем „Родопи” в един от paзвититe и гoтoви зa инвecтиpaнe бизнec peгиoни”, каза той.

Първата стъпка е подписване на меморандум за сътрудничество между общината и представители на бизнеса, които инвестират на територията на „Родопи”. Ще бъде сформиран и консултативен съвет, на който ще се обсъждат отделните параметри за осъщестяване на проекта.

 

 

 

Подобни статии

Top