Община Пловдив настани 13 баскетболистки от Украйна в Младежкия център - DC news

Община Пловдив настани 13 баскетболистки от Украйна в Младежкия център

Те са от БК Прометей (Днипро), очаква се да пристигнат още хора, които бягат от военния конфликт

13 баскетболистки от БК Прометей (Днипро) и техните треньори са настанени по спешност в базата на Младежки център – Пловдив. Днес сутринта те се срещнаха с кмета Здравко Димитров и заместник-кмета Георги Титюков и в емоционален разговор благодариха за съдействието и бързата реакция на Община Пловдив.

Те споделиха, че са провеждали мачове в Турция, когато военните събития в Украйна са избухнали и сега не могат да се върнат. Всеки ден се обаждат на семействата и близките си, от които са разбрали, че младежкият отбор – 14-годишни момичета плетат камуфлажни мрежи.

„Ще направим каквото е необходимо, за да Ви помогнем, ще осигурим храна, подслон и дори база за тренировки в залата за баскетбол“, заяви Здравко Димитров, който се свърза и с почетния консул на Украйна Димитър Георгиев, който също ще им помогне.

„Всяка помощ е добре дошла, нека всеки, който иска да съдейства, да се обади на горещия телефон – 080011232, за да го запишем и да пренасочим помощта му, където трябва“, допълни кметът.

„Все повече хора се свързват с нас, готови да предоставят подслон, дрехи, хранителни продукти“, сподели заместник-кметът Георги Титюков.

Красимир Лесков, началник сектор „Миграция“ към ОД на МВР обясни, че засега спортистките от баскетболния отбор могат спокойно да пребивават на територията на страната в рамките на 3 месеца, а ако е необходимо престоят им може да бъде удължен.

Днес три жени с три деца ще бъдат настанени в апартамент, предоставен от „Миг инженеринг“. Утре още 10 души от Украйна, от които 3 деца ще бъдат подслонени в Младежкия център. Към Пловдив в момента пътуват две семейства с новородени бебета, както и две възрастни жени, мъж и две майки с две деца. До седмица се очакват да пристигнат още семейства.

Подобни статии

Top