Община Пловдив не обжалва решението на Окръжния съд за Панаира - DC news

Община Пловдив не обжалва решението на Окръжния съд за Панаира

С него магистратите решиха, че вписването на акциите на община Варна в капитала на „Пълдин Туринвест“ е законно

Община Пловдив не обжалва решението на Окръжния съд в Пловдив от 4 април, с което магистратите решиха, че вписването на акциите на Община Варна от Международен панаир – Пловдив в капитала на „Пълдин Туринвест“ АД е законосъобразно. Това съобщи Величко Родопски, зам.-кмет на Община Пловдив по „Финанси и стопански дейности“.

На Общото събрание на дружеството, проведено на 9 януари тази година, представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов гласува „за“ апорта на акциите, но в същото време е изразил становище и мнение, че общината не дава съгласие за увеличаване на капитала и се възползва от блокиращата си квота. Община Пловдив внесе иск в съда, с който твърдеше, че поради това противоречие решенията са незаконосъобразни и поиска отмяната им.

„Има решение на Общински съвет – Пловдив да се одобри вписването, а ние трябва да се съобразяваме с него. Съдът също реши, че вписването е законно“, коментира Родопски.

По думите му реално общината няма акции в Панаира, а в дружеството – 25%. „Това, че държавата е дала тези 29% на Община Варна, а тя на частна фирма, е грешка на държавата и ние няма как да въздействаме“, посочи Родопски и допълни, че в случая държавата трябва да вземе отношение по този казус. Зам.-кметът припомни, че за 20 години администрацията не е получила и един лев дивидент от сдружението.

През 2006 г. Община Пловдив е притежавала 75 на сто от дяловете на дружеството, през 2007 г. те стават на 61, а през 2010 г. – 25 процента. След вписването на варненските акции от панаира делът на общината пада на 22,9 на сто.

„Нямаме ли над 34% или една трета, не можем да участваме във вземането на решения“, допълни Родопски.

Източник: NOVA

Подобни статии

Top