Община Пловдив отстранява забележките на НИНКН по проекта за Небет тепе до 15 дни - DC news

Община Пловдив отстранява забележките на НИНКН по проекта за Небет тепе до 15 дни

Пращат ново писмо до НИНКН за получаване на съгласувателно становище за тези части от проекта, по които няма забележки

До две седмици забележките на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за проекта „По крепостните стени на Филипопол“ да бъдат отстранени и проектът да получи положително становище от археолозите София Христева, се разбраха на среща в края на миналата седмица заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев, главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, ръководителят на проекта арх. Румяна Пройкова, реставраторът Никола Стоянов и археологът София Христева. В съботния ден работната група огледа обекта и на място се запозна с препоръките на НИНКН.

„Голяма част от забележките са дребни и ще бъдат отстранени в проекта в минимални срокове. Едната е например осветлението да бъде повдигнато и да не бъде през 1,5 метра, а на по-големи разстояния – такова е виждането на археолозите. Друга тяхна препоръка е габионите да бъдат покрити с жива растителност – тези препоръки веднага ще бъдат спазени. Имаме разминаване за материала, от който да бъдат изградени пътеките по маршрутите за туристи – ние държим да са от устойчив материал, а не от насип, за да не свличат при дъждовно време, но това няма да попречи на проекта“, заяви Райчев.

Община Пловдив ще изпрати ново писмо до НИНКН за получаване на съгласувателно становище за тези части от проекта, по които няма забележки. Това са реставрация, консервация и експониране на „Източната порта“ на Филипопол, както и преустройство на двете най-близки къщи до археологическия обект, в които ще се обособят Информационен център и санитарни помещения, включително и за хора в неравностойно положение.

 „Имаме готовност да започнем работа по тези позиции веднага щом получим положително становище от института“, категоричен е зам-кметът по строителство.

Подобни статии

Top