Община Пловдив продължава да подкрепя бездомните хора, потърсили подслон 

40 едностайни апартамента ще има в проекта за социални жилища, който в момента се реализира

В зимните месеци Община Пловдив осигурява подслон на бездомни в приюта и в Центъра за временно настаняване за лица и семейства, изграден по европейска програма. Това съобщи заместник-кметът Георги Титюков. Той уточни, че в проекта за социални жилища, който в момента се реализира, е предвидено да има 40 едностайни апартамента, предназначени за бездомните.

„Услугата по временно настаняване се търси повече, когато времето застудее, когато е топло, не се търси подслон. Надявам се с построяването на жилищата да решим трайно проблемите с бездомни хора“, посочи Титюков и допълни, че всяка година отговорните институции – Община Пловдив, Полицията и Социалната дирекция решават какъв да е механизмът и процедурите по настаняване на хора, останали на улицата.

„Раздадени са и безплатни антигенни тестове. Тази година и двете общински болници – МБАЛ „Свети Мина“ и МБАЛ „Свети Пантелеймон“ съдействат за лечението на хора с положителни проби за COVID – 19, преди да бъдат настанени в центровете“, уточни той.

От началото на 2021 година Община Пловдив стартира нова социалната услуга „Асистентска подкрепа“, като вече има назначени около 230 асистента, които почасово обслужват, подкрепят и помагат 850 възрастни човека. Условието е лицата да са в пенсионна възраст, да са по-трудноподвижни, но без ТЕЛК.

„През зимните месеци и усложнена обстановка от COVID – 19 възрастните хора не излизат много навън и могат да се обърнат към дирекция „Социална политика“ на адрес – ул. „Петко Д. Петков“ 6А, тел. 032/623714, за да им съдействаме за пазаруване или за заплащане на битовите сметки например“, сподели Веселина Ботева, директор дирекция „Социална политика“.

Община Пловдив набира да назначи допълнително социални асистенти по услугата. Те могат да бъдат  наети на 4 или на 8 часа, според техните желания. Обикновено един асистент може да обслужва от 2 до 4 човека. От следващата година тяхното заплащане ще бъде над минималната работна заплата или около 850 лева, коментира още Веселина Ботева.

Подобни статии

Top