Община Пловдив създава дружество за екологичен транспорт с европейски средства

То ще бъде собственик на 20 електробуса, 20 милиона лева са необходими за старта

Община Пловдив е готова с проекта за създаване на общинско дружество за електрически транспорт. То ще бъде собственик на 20 електробуса, зарядната инфраструктура, която ще ги обслужва и ще събира приходите от продажбата на билети и карти. Това съобщи на днешната сесия на Общинския съвет кметът Здравко Димитров. Поводът бяха дебатите за компенсиране загубите от 1,5 млн. лв. на фирмите, обслужващи градския транспорт в Пловдив, което беше одобрено с 31 гласа “ЗА“ от съветниците.

Новото дружеството ще обслужва две линии на градския транспорт с начални и крайни точки – район „Тракия“, кв. „Остромила“, район „Северен“, гара „Филипово“, новата сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“, минавайки през централна градска част. Определен е и теренът, където ще се зареждат електробусите, като депото ще разполага и със соларни панели за пестене на електроенергия.

Освен самия проект „Екобус“, Община Пловдив вече е определила и спирките, ясни са и разчетите за две години напред за дейността на предприятието. Необходимите средства за старта му са от порядъка на 20 милиона лева, за които ще се кандидатства по европейски програми, веднага след тяхното отваряне, което се очаква да стане в средата на следващата година.

Снимка: PZdnes.com

Подобни статии

Top