Община Пловдив спечели близо 2,5 милиона за енергийна ефективност на детски градини

По Норвежката програма

Община Пловдив спечели проект на стойност 2 346 800 лева по Норвежката програма, съобщи днес кметът Здравко Димитров.

„Обещахме, че ще изградим нови детски заведения и го правим. Не забравяме обаче и съществуващите и виждате, че използваме всяка възможност, за да направим условията в тях още по-добри за най-малките пловдивчани“, заяви кметът днес по време на откриването на нова благоустроена зона в район „Централен“.

Със средствата, които ще бъдат отпуснати по процедура „Енергийна ефективност в сгради“ от Министерството на енергетиката, ще бъдат обновени три детски заведения в града. Това са детска градина „Светлина“ в район Южен и „Десислава“ и „Еделвайс“ в Тракия.

„И в трите, освен дейностите по осигуряване на енергийна ефективност – саниране, поправка на покриви и подмяна на дограма, ще бъдат изградени и фотоволтаични електроцентрали, които ще осигуряват не само топла вода за малките възпитаници, но и ще произвеждат електроенергия“, поясни заместник кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев.

Община Пловдив ще съфинансира проекта с 452 231 лева. По Процедура „Енергийна ефективност в сгради“ на Министерството на енергетиката са подадени 47 предложения, от които са одобрени едва 11, едно от които е на Община Пловдив.

Top