Община Пловдив вдига средствата за изхранване в детски градини

Размерът на сумата за храноден ще бъде повишен от 3,00 на 4,00 лв. за сметка на общинския бюджет

Община Пловдив вдига средствата за изхранване в детски градини с 33%. От 1 юли размерът на сумата за храноден в общинските детски градини ще бъде повишен от 3,00 на 4,00 лева и това ще е за сметка на общинския бюджет. Новината съобщи заместник-кметът с ресор „Образование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов.

Цената на изхранването се вдига, за да се  отговори на новите рецептурници, които не са променяни от 2004 година. Целта е да се подобри качеството на продуктите, да се предлагат по-разнообразни и здравословни храни.

Няма да правим компромиси с качеството, защото храненето е важен фактор за здравето, растежа и развитието на подрастващите, категоричен е заместник-кметът. По думите му в ранна възраст се възпитават нагласи за вкус към определени храни, например с по-малко мазнини, сол и захар. Създаването на здравословен хранителен модел в ранен етап от живота е база за поддържането му в по-късна възраст и намаляване в бъдеще на риска от различни заболявания.

Становището на дирекция „Финансова политика“ при Община Пловдив е, че по време на двумесечния период на обявеното извънредно положение в страната е реализирана икономия в общинските детски градини от издръжката, която се предоставя ежемесечно за всяко дете. Размерът на икономията ще бъде достатъчен, за да покрие увеличението на хранодена за периода от 01.07.2020 г. до края на финансовата 2020 година.

Подобни статии

Top