Община „Родопи” харчи 50 хиляди лева за почистване на нерегламентирани сметища

Кметът призова за повече отговорност от страна на гражданите

Близо 50 хиляди лева е похарчила община „Родопи” за почистване на нерегламентирано изхвърлени отпадъци само през миналата година.

При доказани случаи на нерегламентирани сметища се прилага Закона, обясниха от отдел „Екология” на Общината. Мерки ще бъдат предприети и срещу огласеното струпване на множество отпадъци в землището на село Ягодово.

Веднага, след като замърсяването беше констатирано, екип на отдел „Екология” беше на място и извърши проверка. Сметището е образувано на терен от близо 30 декара, но мястото е частен имот.

През 2019-та година общинската администрация е регистрирала и почистила три пъти замърсявания, но на общински терени в землището на село Ягодово.

„Собственикът на имота ще бъде предупреден, ще му бъде издадено и предписание, с което той се задължава да почисти земята. Нарушението ще бъде наказано с акт”, заявиха от отдел „Еколгия” в община „Родопи”.

Специалистите са категорични, че проблемът ще продължи, тъй като контролът по депонитране на отпадъците е на последно място в Йерархията при управление на отпадъците.

На сигнала се отзоваха и ген. Йордан Кюмюрджиев, шеф на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация. В проверката участва и експертът в Областна управа инж. Митко Стойчев.

„Категорично става дума за констатирано неопазване на земеделската земя, което е криминално деяние”, заявиха от Областна администрация. Затова за случая ще бъде предупредена Областна дирекция „Земеделие”.

„Това да ни е чисто пред дома и в населените места в общината зависи от всички нас”, заяви кметът на „Родопи” адв. Павел Михайлов. Той призова за повече отговорност от страна на гражданите и спазване на обществените и законови норми.

Подобни статии

Top