Община „Родопи”  предприема спешни мерки за укрепване на пътя към село Ситово

Хората искат огромната пропаст, зееща на мястото на едното платно да бъде обезопасена и сигнализирана

Община „Родопи” започва укрепване на подпорната стена по пътя към високопланинското село Ситово започва община „Родопи”. Спешните мерки ще бъдат временно решение, докато новото ръководство на Общината не проведе процедура по избор на изпълнител, който да извърши цялостна реконструкция на рухналия преди три години път.

Огромната пропаст, зееща на мястото на едното платно не е обезопасена, нито сигнализирана. Заради опасността селото да остане без път, откъснато от света, жителите на родопското село Ситово излязоха на протест.

Излизаме на протест защото много от хората дълго време мълчат и не знаят, как да подходят към проблема. Нямаме нищо лично към никого“, казва Виделина Врачева, председател на сдружение „За Ситово“.

 

„Ако този път пропадне, ние няма да можем да стигнем до имотите си. Ние плащаме данъци и искаме да имаме свободен достъп до къщите си. Би било много трудно за линейка или пътна помощ да дойде тук. Не може цялата администрация да е абдикирала от това място“, казва хората.

Мястото на пропадане ще бъде обезопасено с ленти и бетонови блокове,  които да ограничат достъпа до свличането, обещаха от Община „Родопи“ . Сериозен проблем е движението на товарни камиони, които пренасят дървен материал. Затова преминаването на тежките машини  ще бъде ограничено със знаци,  като процедурата ще се съгласува с „Пътна полиция”.

За укрепване на пропадналия участък  има изготвен проект и още в бюджета за миналата година  на община „Родопи” са предвидени  32 500  лева за извършване на дейностите. Договорът е  подписан през февруари 2019  година, след проведена процедура по избор на изпълнител. Няколко месеца по-късно обаче, избраната фирма, която трябва да започне  строителните  работи  се отказва и прекратява договора.

„Общината, като спази всички изисквания на Закона, ще започне нова процедура по избор на изпълнител, който е съгласен да ремонтира пропадналия участък”, обясни гл. арх. на Община „Родопи” Атанас Недевски.

Пропадането е с дължина около 6 метра и е почти три метра дълбоко. Освен  укрепване ще бъде извършена зидария с циментов разтвор и изградени няколко водостока за отвеждане на повърхностните води.

„Максимално бързо ще се направи необходимото и ще започнем строителни дейности по  укрепване на  пропадането”, увери кметът на общината Павел Михайлов. Той призова хората да бъдат спокойни и  категорично заяви, че ръководството  на „Родопи” няма да допусне ситовци да останат без единствения  път, който свързва селото  със света.

 

 

Подобни статии

Top