Община Варна иска от Пловдив 16 млн.лв. за акциите в Панаира

Нормално е акциите на Пловдивския панаир да си останат в Пловдив, посочи кметът Здравко Димитров

Община Варна е поискала от Пловдив 16 милиона лева за акциите в Пловдивския международен панаир. Това съобщи кметът Здравко Димитров след сесията на Общинския съвет.

„Вече е факт, имахме кореспонденция с министъра на икономиката Даниела Везиева. Разговарях и с кмета на Варна Иван Портних, той е категоричен, че искат 16 млн.лв. за тези акции, с което пък аз не съм съгласен. Ще се съобразя с волята и решението на Общинския съвет. Нормално е акциите на Пловдивския панаир да си останат в Пловдив“, заяви кметът Димитров.

Министерството на икономиката все още няма становище по темата, тъй като тази сутрин е получило писмото на пловдивския градоначалник.

„В кореспонденция сме от една седмица по темата, така че мисля, че такова ще бъде и становището на министерството“, каза кметът.

Припомняме, че Община Варна притежава 16 314 400 безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Останалите акционери в компанията са държавата чрез Министерството на икономиката и „Пълдин туринвест“ АД – дружество с 25% участие на община Пловдив, а останалите са на бизнесмена Георги Гергов. Ако Варна апортира своите дялове, Гергов ще увеличи влиянието си в панаира от 50.3% на 79.3%.

Общинският съвет във Варна иска да гласува увеличение на капитала на „Пълдин Туринвест“

По-рано днес на сесията на Общинския съвет в Пловдив председателят на групата съветници на „Демократична България“ Веселина Александрова прочете декларация от името на групата. Тя съобщи, че Общински съвет  – Варна отново се готви да гласува предложение за увеличаване на капитала на дружеството „Пълдин Туринвест“ чрез апорт на притежаваните от Община Варна акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“. Сесията е насрочена за 10 декември.

Веселина Александрова призова кмета Здравко Димитров да защити интереса на пловдивчани.

В декларацията тя призова и съветниците от БСП и ГЕРБ да разговарят с партийните си колеги от групите в Общински съвет – Варна да гласуват против, ако предложението не бъде оттеглено.

Групата на „Демократична България“ в местния парламент във Варна ще гласуват против, декларира Александрова.

Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top