Общинари тръгнаха да събарят къщата на Ашим Асан в Аджисана, но удариха на камък (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Общинари тръгнаха да събарят къщата на Ашим Асан в Аджисана, но удариха на камък (СНИМКИ/ВИДЕО)

Синът на Асан – Фаих, не допусна администрацията да изнесе движимото имущество от сградата

Общинари от кметството на район „Централен“ се опитаха тази сутрин да съборят незаконната къща на Ашим Асан в Аджисана, но удариха на камък. Синът на председателя на фондация „Прав път“ Фаих не допусна хора от администрацията до сградата, за да изнесат покъщнината и се наложи тежката строителна техника да си тръгне.

Самият Ашим Асан не излезе от сградата, която доскоро изглеждаше необитаема. Репортер на DCNEWS обаче видя днес, че по терасите на четириетажната къща с олющена мазилка, са провесени чаршафи и завивки.

Според Калоян Сухоруков, специалист в администрацията на „Централен“, къщата е незаконно построена, а от районната администрация са преминали цялата процедура, за да бъде тя съборена – от уведомяване на собствениците, през обжалвания в Административния съд в Пловдив, 3, 5 и 7-членен състав на Върховния административен съд.

Ще съборят ли 4-етажния палат на Ашим Асан?

„Днес направихме опит за премахване на незоконно построената четириетажна жилищна сграда на ул. „Бургас“ №1, но се оказа, че в сградата има обитатели – синът и неговото семейство на собственика, които отказват да ни допуснат до сградата, ние не можем да започнем с изнасяне на движимото имущество и след което да пристъпим към събаряне на сградата, макар, че се подсигурихме и с техника. Съставен беше протокол за този отказ. Оттук нататък има предвидена от закона процедура, която ще спазим, ще поискаме от Административния съд да ни разреши влизането в жилището принудително и по този начин ще си изпълним заповедта. Тя е влязла законно в сила, минали са производства по всички законни инстанции – на първа инстанция, тричленен, петчленен и седемчленен състав. Всичко е изчерпано до максимум. Очакваме съдът да се произнесе, може би би още днес ще пуснем искане. Тъй като има малка особеност по връщане на книжата, които те отказват да получат, може да има малко забавяне, но ще направим всичко възможно максимално бързо отново да пристъпим към принудително изпълнение“, поясни пред DCNEWS Сухоруков.

По думите му срокът на административното производство е бърз, но те, ако не си получат книжата, може да забавят премахването на имота.

Калоян Сухоруков допъни, че на 3 май на собствениците е бил даден 7-дневен срок да напуснат сградата, а заповедта за премахване датира от 2016 година.  Той посочи още, че в пловдивската Аджисан махала има поне 70-80 сгради с влезли в сила заповеди за премахване, но администрацията ще действа поетапно.

Синът на собственика на сградата Фаих Хюсеинов обясни, че има много неточности по казуса. Той беше категоричен, че сградата е законна и каза, че семейството има нотариален акт. Хюсеинов заяви, че вчера е научил, че къщата ще се събаря. Той поясни, че живее със семейството си в Германия и каза, че ще иска роднините му да бъдат настанени в общинско жилище. По думите му за казуса е сезиран и Европейския съд, защото сградата била законна. Мъжът допълни, че най-вероятно става дума за политически натиск.

Припомняме, че Ашим Асан се прочу, след като беше задържан и за побой над районния мюфтия през 2011 г., докато беше председател на джамийското настоятелство в Пловдив.

Подобни статии

Top