Общината чертае планове за развитие на електротранспорт в Пловдив

На дневен ред е и отимизацията на общинските предприятия

Общински градски транспорт, обслужван от електробуси, сливане на общински предприятия, сондиране на мнения за кредитната линия, която администрацията обмисля да поеме са само част от темите, разгледани на днешната закрита среща между кмета на Пловдив Здравко Димитров и представителите на постоянните комисии в ОбС.

Припомняме, че за кредитната линия (или т.н. 120-милионнен заем) се заговори още в края на  миналата година, обсъждането веднъж вече мина в зала на ОбС, но заради коронавирус кризата темата позатихна. Сега тя отново се връща на дневен ред, а сондажът сред общинските съветници трябва да покаже какви са настроенията в момента.

Друга немаловажна тема, засегната на днешната среща е развитието на общински градски транспорт. От думите на кмета Димитров е станало ясно, че администрацията залага 30 млн. лева за покупка на електробуси, които ще обслужват на първо време само две общински линии. Средствата за тях ще се търсят от европрограми.

За оптимизацията на общински предприятия също се заговори още с встъпването в длъжност на кмета Димитров. Първоначалният план бе за обединение на ОП „Чистота“ и ОП „Градини и паркове“. Към настоящия момент идеята е претърпяла развитие и включва и ОП „Дезинфекционна станция“. Представената пред съветници актуална идея е за общинско предприятие „Озеленяване, чистота и дезинфекция”, което да събере в едно отделните общински служители.

Още за точките в дневния ред на дискусията – четете ТУК.

Подобни статии

Top