Общината купува 12 дка за дублиращ гребен канал

гребна

Сделката влиза на следващата сесия

Общината ще закупи 12-те дка земя между Марица и Гребния канал, за да изгради там дублиращ канал. Предложение за закупуване на имота ще бъде внесено за разглеждане на следващата сесия на Общинския съвет, която ще се проведе на 17 септември. Това съобщи днес пред журналисти кметът Иван Тотев.

Собственик на земята е английски фонд, с който вече са проведени преговори за финализиране на сделката. Първите разговори с този фонд са водени още преди 5-6 години, когато градската управа е разяснила на собствениците защо държи на този имот и каква е социалната му функция. След приключване на делата, водени срещу общината от екозащитници срещу изграждането на дублиращ гребен канал, сделката отново е на дневен ред, посочи Тотев. Той допълни, че собствениците на имота са получили множество оферти от инвеститори, но също държат на социалния ефект.

За земята общината е предвидила сума в размер на 1 милион 350 хиляди лева. Тя ще бъде платена обаче в две бюджетни години. До края на тази година ще бъдат изплатени 800 хиляди лева, а останалата част от парите ще бъдат дадени до края на март 2020 година.

„С този акт общината ще може да издаде строително разрешение“, обяви кметът и подчерта, че се надява на приемственост от страна на следващото общинско ръководство по този проект.

„Това е изключително ниска цена, тъй като тези имоти са доста по-скъпи и са с възможност за жилищно застрояване“, обясни градоначалникът. ТОй припомни, че земята е реституирана и с променен статут още от началото на века.

Кметът добави, че дори следващият управленски екип да се откаже от проекта за дублиращ гребен канал, тези 12 дка задължително трябва да останат собственост на община Пловдив, за да не останат като една язва в града под тепетата.

Подобни статии

Top