Община Пловдив обясни ОФИЦИАЛНО за плана да тегли 120 млн. лева заем

Общината е получила предложение от Европейската инвестиционна банка за кредитна линия със срокът за погасяване до 25 години и лихвата до 1%

Община Пловдив е получила предложение от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за кредитна линия до 120 млн. лева за финансиране на големите проекти. До седмица предложението ще бъде публикувано за публично обсъждане на сайта на Община Пловдив. Това съобщи официално ресорният заместник-кмет Илия Кирчев днес.

Линията е с гратисен период до 7 години, срокът за погасяване е до 25 години, а лихвата до 1%. Той подчерта, че кредитната линия е различна от заема с това, че сумата може да не се усвои цялата. Този финансов инструмент дава възможност парите да се отпускат поетапно в зависимост от готовността на проектите.

Идеята е да се използва при реализация на големите инфраструктурни проекти. Кредитната линия ще може да се използва само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани, а не за покриване на текущи разходи, обясни заместник-кметът.

„Против съм да се взимат заеми за покриване на текущи разходи, защото това е хабене на ресурс и излишно натоварване на гражданите на Пловдив като данъкоплатци. Нашата цел е тези финансови инструменти да се използват само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани“, подчерта Илия Кирчев.

По думите му кредитната линия няма да утежни бюджета. Старите заеми, които още общината изплаща, съставляват малък процент от общинските приходи – около 5%. По думите му дори и да усвоим изцяло заема от 120 милиона лева, ще плащаме 1,2 милиона лихви годишно в продължение на 7 години, в рамките на гратисния период.

„Ако в края на мандата сме усвоили цялата сума, ще означава, че всички проекти, които сме заложили, са изпълнени. А ако не ги усвоим, лихвата ще е още по-малка от това, което коментирахме. До края на седмицата ще оповестим и списъка с проектите, които ще бъдат финансирани по кредитната линия“, каза Кирчев.

Предложението на банката ще бъде внесено в Общинския съвет заедно с проектобюджета за 2020 г. Едва след като бъде утвърдено предложението на Общината, може да се задейства процедура по кандидатстване, която ще отнеме поне 6 до 8 месеца.

Подобни статии

Top