Общината: Спокойно! Парите за двата стадиона няма да бъдат пипани!

В момента се прави точна количествено-стойностната сметка и се подготвя процедура по обществена поръчка по ЗОП на ст. „Христо Ботев“

От Община Пловдив разкриха подробности какво се случва в момента със строежа на стадион „Христо Ботев”. Както е известно правителството отпусна 25 млн. лева за довършването на стадиона на Ботев, както и 12 за другия футболен тим в града Локомотив.

„Парите са по сметките на община Пловдив и няма как да бъдат използвани за друго, освен за строителството на стадионите на Ботев и Локомотив. За стадион „Христо Ботев“ сме направили работна група, в която участва и архитекта на стадиона – арх. Георги Савов. Работим усилено върху подготовката на процедурата за обществена поръчка по ЗОП. Абсолютно нищо по стадиона не се препроектира, а се прави точна количествено- стойностна сметка (КСС) за всички строителни дейности, за да може да се вместим в отпуснатите 25 млн. лв”, обявиха от Общината пред PlovdivNews.bg.

„Имаме валидно разрешение за строеж до 2022 г. Да, потвърждавам – не препроектираме нищо по стадиона. Проектът вече не е на частен инвеститор, а на община Пловдив, затова трябва да уточним количествено-стойностната сметка в най-малки детайли. Според законите обществената поръчка, която се прави от общината, се „стреля“ веднъж и трябва да бъде абсолютно точна.

При частните инвеститори е по- лесно, там можем по няколко пъти да сменяме детайлите.

В момента правим точни сметки за осветлението, седалките, съблекалните, терена, поливната система, всички входно- изходни артерии, нови камери. ПО искане на Ботев се сменя вида на седалките- те ще са сгъваеми“, заяви арх. Георги Савов.

Относно идеята секторът на гостуващите фенове да бъде преместен, арх. Савов отговори:

Фенове на Ботев ми звъняха по този въпрос, на които съм отговорил. Ще кажа отново това, което казах и на тях.

Първо общината трябва да направи писмено задание за това, трябва да се започне от нулата, за да отидат гостуващите фенове в Югоизточния сектор. Трябва да се вземат разрешения от всички институции и това ще отнеме между 6 месеца и 1 година, тъй като трябва да се преработи всичко. Няма и гаранция, че всичко това ще бъде одобрено, за да започне да се препроектира.

Арх. Савов отговори и дали се прави ново проектиране на Сектор „А“:

Сектор „А“ е проектиран, козирката също. Има някои детайли, които се правят, но това не е проектиране, а трябва да се вземе решение за някои зали и асансьори, за да може да влезнем в точната количествено- стойностна сметка от 25 млн. лв.

Пак казвам нищо не проектираме, а правим точно КСС.

За финал арх. Савов заяви: „Работим в тежки времена и е много трудно, но трябва да направим така обществената поръччка, че да не бъде атакувана от никой и всички количествено-стойностни сметки да са направени така, че строителната фирма, която ще изгражда стадиона да може да се побере в тях.

Да, от общината са направили екип, който работи сериозно и съвсем скоро ще имаме нова работна среща за прецизиране на детайлите“.

Подобни статии

Top