Община Пловдив заговори за ОП „Градини и паркове“ в минало време

Кметът Здравко Димитров разговаря с ландшафтните архитекти за зелената система на града под тепетата

Община Пловдив заговори за ОП „Градини и паркове“ в минало време. Това става ясно и видно от официално съобщение за провели се днес разговори между кмета Здравко Димитров, представители на пловдивското дружество на Съюза на ландшафтните архитекти и областния управител Дани Каназирева. Ето какво гласи то: 

Община Пловдив ще работи в сътрудничество с представители на пловдивското дружество на Съюза на ландшафтните архитекти за озеленяването на града. За това се договориха кметът Здравко Димитров и представители на гилдията на среща във връзка с възможността са създаване на специализирано звено. В срещата участва и областният управител Дани Каназирева.

„Община Пловдив засега не може да създаде подобна нова структура, тъй като няма финансов ресурс за това, а хората в отделите са натоварени достатъчно“, поясни кметът Димитров. Той е наясно с проблемите в зелената система на града и гледа на тях сериозно. Затова и се ангажира съветите на гилдията на ландшафните архитекти да не бъдат пренебрегвани в бъдещата работа.

„В Общината се създава структурно звено, което ще отговаря за планирането и разработването на всички градски системи, в това число и на зелената, на основание база данни, събрани от цялата структура на Общината. Това звено ще анализира информацията, включително предложенията на ландшафните архитекти, ще изработва прогнози и за зелената система, и ще предлага решения за развитието на Община Пловдив“, заяви на срещата зам.-кметът по устройство на територията и общинска собственост арх. Невена Балчева.

По думите й това звено ще осъществява координацията със структурата, ангажирана с поддръжката на зелената система на Пловдив, бившето ОП „Градини и паркове“.

Предложението й бе посрещнато с одобрение от ландшафните специалисти. Общината пое ангажимен като първа проява на сътрудничество да запознае гилдията с подготвяния нов Общ Устройствен План.

Областният управител Дани Каназирева също е на мнение, че е необходимо звено, което да координира работата на общинските отдели и районните кметствата, а също така да има комуникация с ОП „Градини и паркове“, за да има ясна визия за развитието на зелената система в Пловдив като цяло. Според  нея е важно да има адекватен на нуждите брой експерти – ландшафтни архитекти и инженери, като професионални лица, необходими за изпълнение на законово вменени задължения на общината.“

Припомняме, че идеята за сливане на ОП „Градини и паркове“ и ОП „Чистота“ се заговори веднага след встъпване в длъжност на кмета Здравко Димитров. Целта е оптимизиране на дейността. Към момента, обаче, няма официални изказвания докъде е стигнал този процес.

Подобни статии

Един коментар

  1. ааааа написа:

    Този смешник в Общината защо не оптимизира първо своята структура. Деветте му заместник кметове и осемнадесетте им секретарки смучат много повече от нашите данъци отколкото“ Градини и паркове“.

Top