„Общинска охрана“ залови нарушител, горил гуми на брега на Марица СНИМКИ

Общината стартира голяма кампания срещу незаконните сметища и нерегламентираното изгаряне на отпадъци

Само ден след като стартира съвместната акция на полицията и „Общинска охрана“ за проверки за незаконни сметища и нерегламентирано изгаряне на отпадъци, общински служители заловиха първия нарушител, разказаха от пресцентъра на Община Пловдив.

54-годишният А. С. Е заловен в момент, когато е горял отпадъци до река Марица.

Екип на ОП „Общинска охрана“ забелязва рибар, който се опитва да изгори автомобилни гуми, корда и пластмасови шишета. От огъня се запалват и близките дървета, които са укрепителни за брега на реката. След като залавят нарушителя, охранителите започват да гасят пожара, като успяват да го потушат по най-бързия начин, въпреки че използват подръчни средства.

„Съставихме акт на нарушителя и известихме Трето районно управление на полицията“, уточни директорът на ОП „Общинска охрана“ Димитър Палашев. „Продължаваме усилено със съвместната акцията за незаконно горене на битови отпадъци. Ще правим огледи и обиколки за незаконни палежи и места, обособени като незаконни сметища. Радвам се, че нашите общи усилия веднага дават добри резултат“, заяви и заместник-кметът Йордан Ставрев. Той призова гражданите да сигнализират институциите, ако видят подобни нарушения.

Телефоните, на които хората могат да се обаждат, ако видят нередности са:

Пловдивски общински инспекторат – 032625650, 032/625660, 032/633323

„Зелен телефон“ 6-111

РИОСВ 032/ 643 245

При констатирани подобни престъпления санкциите са според Наредбата за управление на отпадъците на Община Пловдив. Глобата за физически лица е от 300 лева до 1000 лева, а за еднолични търговци и юридически лица – от 1400 лева до 4000 лева. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер. Проверките са част от цялостната политика на Община Пловдив като конкретни мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Подобни статии

Top