Общинската болница "Св. Мина" по пътя на оздравяването, топ кардиологът проф. Чирков дава консултации - DC news

Общинската болница „Св. Мина“ по пътя на оздравяването, топ кардиологът проф. Чирков дава консултации

Светилото на българската кардиология: Трябва да работим така, че всеки един, до най-бедния и най-слабия, да бъде доволен и всеки да получи необходимата му помощ!

Светилото в българската кардиология проф. Александър Чирков вече е част от екипа на МБАЛ „Св. Мина“, предаде репортер на DCnews.bg. Пловдивската общинска болница е истински сървайвър, след като – въпреки всички задвижени процедури за закриването й, въпреки проблема с персонала, огромните дългове и не на последно място кризата с коронавируса, за първи път от 10 години е на печалба: плюсът за първите 6 месеца на годината е в размер на 47 000 лева, съобщи шефът на общинското здравеопазване доктор Калин Калинов.

„Липсата на амбиция и политики води до безстопанственост. За 4 месеца има 62 нови назначения, 14 консултантски договора, сред тях и този на проф. Чирков. Това е пътят. Искаме болница „Св. Мина“ да върне своето предишно ниво и да стане база за специализация на студенти. Но в момента тръгваме от ниво оцеляване, не забравяйте! Няма как да постигнем нещо, ако чакаме друг да ни свърши работата. Това геноцидно отношение ние ще го преодолеем„, категоричен бе той.

„Професор Чирков в човек, който няма нужда от представяне„, заяви на свой ред кметът Здравко Димитров.

Димитров се обърна към новия управител на общинската болница, както и към целия й персонал с думи на благодарност. „Още в началото казахме, че тази болница няма да бъде закрита. Като цяло искаме и се стремим общинските здравни заведения да действат като частните„, подчерта градоначалникът.

Моя стара идея е идеята за спасяване на МБАЛ „Св. Мина“. За радост програмата ми е на 100% сходна с политиката и плановете на Общината. МБАЛ „Св. Мина“ е едно здравно заведение с история, неслучайно доскоро се казваше Първа градска болница„, подчерта новият директор д-р Петър Петров.  И така – по думите му, стратегията му включва привличане на нови кадри, увеличаване обема на дейностите, което ще позволи на болницата да работи с по-голям капацитет, привличане на знакови имена от българската медицина – като професор Чирков, за развитие на нови дейности в болницата.

Ковид-отделението на болницата пък е най-новото и предизвикателството е огромно. 4Отворихме по време на голямата вълна, в момента имаме 2 пациента, ще се радвам, когато станат 0. Дотогава то ще бъде добре обезпечено„, увери д-р Петров.

Винаги съм бил доволен от тази болница. Всички работят в една посока, а само така може да се постигне успех“, похвали здравното заведение и проф. Чирков, след което очерта основните критерии, които залага в работата си: точна и справедлива оценка за състоянието на пациента, както и чисти средства за чиста цел. „Трябва да бъде така, че всеки един, до най-бедния и най-слабия да бъде доволен и всеки да получи необходимата му помощ“, коментира светилото на българската кардиология.

Отделно проф. Чирков анонсира и планове, предвиждащи изграждане на Кардиологична болница и център за продължаващо обучение на лекари и медицински специалисти в Пловдив. Проектът му  е на стойност 50 млн. евро; за него са привлечени инвестиции от частни фондове; има и подкрепата на европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

*От днес проф. Чирков вече приема пациенти в МБАЛ „Св. Мина“, в момента тече и записване за месец ноември. 

Подобни статии

Top