Общинската МБАЛ „Свети Пантелеймон“ отново набира доброволци за COVID отделението си

Проблемът с персонала за COVID отделението на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ не

е решен и от лечебното заведение отново търсят доброволци, които да помогнат в третата вълна на пандемията. Това съобщи  управителят на общинската болница д-р Константин Сапунджиев.

„Отделението е обезпечено с необходимата техника, снабдено е с медикаменти, има кислород, но няма достатъчно медицински специалисти, най-вече медицински сестри. Въпреки че Медицинският колеж, който обучава такива кадри, е в непосредствена близост и сме в постоянна комуникация с ръководството му, не ни достига сестрински персонал“, коментира д-р Сапунджиев. Той обясни, че в МБАЛ „Свети Пантелеймон“ има 50 легла за лечение на болни с коронавирус, в момента от тях заети са 38. Персоналът обаче не е достатъчен при увеличения капацитет и затова се търсят спешно доброволци, които да са:

– дипломирани лекари и медицински сестри;

– студенти по медицина от пети и шести курс;

– студенти от медицинските университети и колежи в страната, приключили или прекъснали семестриалното си образование;

– медицински специалисти/лекари, мед. сестри и акушерки/ в пенсионна възраст.

Болницата има нужда и от доброволци, които желаят да се включат в обслужването на пациентите и дейностите по дезинфекцията и хигиената на територията на лечебното заведение.

Д-р Сапунджиев е категоричен, че коронакризата не трябва да пречи на функционирането на останалите отделения в болницата. Затова е създадена организация за различни коридори, които не се пресичат – за  болните с  COVID-19 и останалите пациенти. Спазват се всички правила за дезинфекция, а на всеки новопостъпващ в болницата се прави безплатен за него антигенен тест.

„Вече имаме информация за най-сериозните усложнения след прекарана инфекция и важността на отделенията ни по неврология, кардиология и пулмология. Те не са прекъсвали работа, намират се в чисти зони, приемат пациенти само след направени антигенни тестове, а в тях работят много добри специалисти“, заяви още управителят на МБАЛ „Свети Пантелеймон“.

Подобни статии

Top