Общински институт „Старинен Пловдив” представя турската художничка Арзу Партен

В  Малката базилика  ще бъде открита изложба със скулптурите на известната турска художничка Арзу Партен.

Експозицията е със заглавие „ПОВЕЧЕ ОТ РОЗА”, а творенията на даровитата авторка носят заряда на личната семейна история – географски и емоционално свързана с Балканите.

Арзу Партен създава собствена концепция за основата на паметта като визуален  елемент и го претворява в скулптурни произведения чрез използване на различни материали.

Изложбата се фокусира върху приказките от детството, примесени с разказите на баба ѝ и копнежа на баща ѝ за живота в България. В сянката на тези емоции се вплитат проблемите на  миграцията  и балканската ни идентичност. Известна по света със своите рози, България означава нещо „много повече от рози“ за Арзу Партен. Какво точно? Бъдете сред гостите и ще разберете!

За авторката:

Арзу Партен е родена в Истанбул. През  2000 г. завършва висшето си образование в Университета Мармара, специалност Изящни изкуства, Департамент по скулптура. Взима магистърската си степен с дипломна работа на тема “Приноса на жените артисти в съвременното турско изкуство”.

През 2004 година е удостоена с наградата на младата арт-критика за нейната статия  “KuzgunAcarContemporary в рамките на съвременен Инстанбул”.

През 2017 година, завършва програмата „Професионално изкуство“ в университета Коджаели с дипломна работа “Средният изток като картина в съвременното изкуство”. Защитава докторска степен и работи в департамента по скулптура в университета Коджаели от 2005 година до момента.

Художничката е била част от много групови и индивидуални  изложби, както и автор на  статии за творчеството на различни артисти  в областта на изящните изкуства.

Някои от тях са: 2009 „Безсмъртните богове” университет Коджаели,  BakiKomsuoğlu; конгресен и културен център за съвременното изкуство на Истанбул. LütfiKırdar, 2010 “Идентичности, моля.” CerModern, 2011 DeğirmendereZühtüMüridoğlu Симпозиум по дървена скулптура, 2013; Bir турско изкуство ”Kö-Tar-Lat“ галерия в Будапеща, 2013.” Artbosphorus панаир на съвременно изкуство ”Конгресен и изложбен център Haliç, 2016. “LongliveKashirCat D .Deg-Art-Lab. Eskişehir, “Indexeninstallation“- изложба в сградата на историческата гара гр. Измит, Tahammül&Tahayyül” в арт галерия  FordOtosan , „Visitors“ в галерията по изящно изкуство в Чанаккале и др.

Експозицията се открива в  18 часа и ще продължи до 4 декември.

Подобни статии

Top